Η Αίγυπτος πανηγυρίζει διότι κατάφερε να μειώσει τον ρυθμό γεννήσεων στη χώρα σε ποσοστό 63% τα τελευταία τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Πληθυσμού της χώρας που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Αιγύπτου, Ταρέκ Ταουφέκ, δήλωσε ότι από τις 6,68 εκ. γεννήσεις το 2015, μειώθηκαν στις 2,6 εκ. γεννήσεις το 2016 και το 2017 στις «μόνο» 2,55 εκ. γεννήσεις.
Στόχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι η χώρα να έχει το 2030 112 εκ. πληθυσμό αντί για 128 εκ. όπως ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Τον Οκτώβριο του 2017 ο πληθυσμός των Αιγυπτίων έφτασε τα 104,2 εκ. Από αυτούς τα 94,8 εκ. ζουν στην Αίγυπτο και τα 9,4 εκ. στο εξωτερικό.
Η Αίγυπτος είναι το πολυπληθέστερο αραβικό έθνος και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, συνιστά ευθεία οικονομική απειλή και κρατά ψηλά τους δείκτες ανεργίας.
Υπάρχει όμως ακόμα ένα σημαντικότερο πρόβλημα από την οικονομία εξαιτίας του υπερπληθυσμού.
Η χώρα του Νείλου έχει αρχίσει και αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη σε πόσιμο νερό εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού.
Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, είναι η πόλη με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης πληθυσμού παγκοσμίως.
Αντιλαμβάνεστε ότι εάν χαθεί ο έλεγχος της αύξησης του πληθυσμού της Αιγύπτου σε συνδυασμό με την έλλειψη πόσιμου νερού, πόσο μεγάλη απειλή συνιστά αυτό για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών της Μεσογείου τις επόμενες δεκαετίες.