Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε αποσάθρωση ο τουρκικός στρατός – Στέλνουν την Αστυνομία να πολεμήσει τους Κούρδους στην Εφρίν

Σε αποσάθρωση ο τουρκικός στρατός – Στέλνουν την Αστυνομία να πολεμήσει τους Κούρδους στην Εφρίν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Συνεχίζεται η τουρκική επίθεση στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, παρά την πρόσφατη απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε άμεση εφαρμογή εκεχειρίας ενός μήνα στη Συρία.

Την Πέμπτη το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο μέτωπο της Εφρίν «ειδικές αστυνομικές δυνάμεις» και χωροφύλακες, για να συμμετάσχουν στην επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», όπως ονομάζεται η τουρκική επίθεση.

Και είναι εύλογο το ερώτημα: Η Τουρκία δεν έχει ειδικές δυνάμεις στον στρατό της και «επιστρατεύει» τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να συμμετάσχουν σε στρατιωτική επιχείριση; Είναι πρωτοφανές αστυνομικοί να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, εκτός εάν και η αποσάθρωση του τουρκικού στρατού έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που μόνο η Αστυνομία θεωρείται «αξιόπιστη» ακόμα και για πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Yeni Safak, οι Τούρκοι αστυνομικοί θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις εξουδετέρωσης εκρηκτικών και απομάκρυνσης ναρκών (ο τουρκικός στρατός δεν έχει τέτοιες μονάδες;) και θα αναλάβουν τη νυχτερινή φύλαξη από αιφνιδιαστικές επιθέσεις Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Επιπλέον οι Τούρκοι αστυνομικοί θα λάβουν μέρος και σε μάχες.

Λέγεται ότι οι ίδιες μονάδες της Αστυνομίας χρησιμοποιήθηκαν για να καταπνίξουν την κουρδική εξέγερση του 2016 στις πόλεις Σιλώπη, Ιντίλ, Γιουκσέκοβα, Νουσαϊμπίν και Σιρνάκ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας (τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν).

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει την εκεχειρία που κηρύχθηκε στη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ενθαρρύνω την Τουρκία να διαβάσει αυτό το ψήφισμα, το ομόφωνα συμφωνημένο ψήφισμα του Σαββάτου», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος τόνισε πως αν κάποιος κοιτάξει τον χάρτη θα διαπιστώσει πως η Εφρίν βρίσκεται εντός της Συρίας, υπονοώντας έτσι ότι η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στην προσωρινή ανακωχή που προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο τουρκικός στρατός φαίνεται πως συνεχίζει απρόσκοπτα την πολεμική του δραστηριότητα στην Εφρίν, παραβιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το γεγονός προκάλεσε και την αντίδραση του πρόεδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι είναι ανάγκη η παύση των εχθροπραξιών να γίνει «αμέσως και πλήρως σεβαστή», ξεκαθαρίζοντας πως η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα «στο σύνολο του συριακού εδάφους».

Σχετικά άρθρα