Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σοκ στο Λευκό Οίκο: O Τραμπ βλέπει την δημοτικότητά του να πέφτει στα… πατώματα

Σοκ στο Λευκό Οίκο: O Τραμπ βλέπει την δημοτικότητά του να πέφτει στα… πατώματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσκοπήσεις, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Οπλοκατοχή,

Το ποσοστό της δημοτικότητας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στο 35% σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του CNN (SSRS).

Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, ενώ είναι το ίδιο με το ποσοστό δημοτικότητας που είχε τον Δεκέμβριο και ήταν το χαμηλότερο σε δημοσκόπηση του CNN μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του (Ιανουάριος 2017).

Τον προηγούμενο μήνα η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ αυξήθηκε, με την θετική τάση ν’ αποδίδεται στο χρηματιστήριο αλλά και στις καλές προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Τραμπ έχει το χαμηλότερο ποσοστό της δημοτικότητας του μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, ενώ συνολικά είναι αποδεκτός από το 80% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικάνων, με το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα (81%) από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.

Ποσοστό 13% των Ρεπουμπλικάνων είναι δυσαρεστημένο με τον Τραμπ, η αποδοχή του είναι μόλις 5% μεταξύ των Δημοκρατικών, ενώ στους ανεξάρτητους φτάνει στο 35%.

Τα δεδομένα της δημοσκόπησης δημοσιοποιούνται σε μια περίοδο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου.

Τα ζητήματα που προκύπτουν σχετίζονται με τις προσωρινές άδειες για την διαχείριση απόρρητων πληροφοριών που έχουν υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ, όπως ο γαμπρός του, Τζάρετ Κούσνερ, αλλά και η φημολογία γύρω από το ενδεχόμενο απόλυσης του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι.

Η δημοσκόπηση ακολούθησε επίσης την παραίτηση του Ρομπ Πόρτερ από τον Λευκό Οίκο μετά την δημοσιοποίηση καταγγελιών για την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας κατά των δύο πρώην συζύγων του.

Οπλοκατοχή

Ο πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες για την άσκηση της προεδρίας του σε ζητήματα που σχετίζονται με την οπλοκατοχή.

Το ένα τρίτο των Αμερικανών αποδέχεται τις θέσεις του, ενώ ποσοστό 54% τις αποδοκιμάζει. Στο ζήτημα αυτό το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται στο 12%.

Στις οικογένειες που διαθέτουν όπλα το ποσοστό της αποδοχής του αυξάνεται στο 52%.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ είναι χαμηλότερο από τα ποσοστά δημοτικότητας που είχαν προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα άσκησης της προεδρίας τους.

Η δημοτικότητα του Τραμπ είναι χαμηλότερη από αυτή του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν (47%) κατά την ίδια χρονική περίοδο το 1982, αλλά και του Τζίμι Κάρτερ στις αρχές του 1978.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ήταν 49% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προεδρίας του.

Τα ποσοστά του προέδρου Τραμπ διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, την φυλετική καταγωγή, αλλά και την ηλικία.

Μεταξύ των γυναικών το ποσοστό αποδοχής του προέδρου ανέρχεται στο 29%, έναντι 42% στους άντρες.

Ένας στους πέντε Αμερικανούς κάτω των 35 ετών εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ (22%), με το ποσοστό ν’ αυξάνεται στο 43% για τους άντρες που είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου είναι στο 42% μεταξύ των λευκών και μειώνεται στο 23% για τους μη λευκούς ψηφοφόρους.

Η δημοσκόπηση του CNN πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 23 Φεβρουαρίου σε τυχαίο παναμερικανικό δείγμα, με την συμμετοχή 1.016 ερωτηθέντων μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου. Το ποσοστό λάθους υπολογίζεται στο 3,7%.

Σχετικά άρθρα