Έντονη είναι η κριτική που ασκείται σε όλη τη Γερμανία για την απόφαση οργάνωσης στο Έσεν να χορηγεί συσσίτια και να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά παντοπωλεία της μόνο Γερμανοί και όχι αλλοδαποί.
Ο πρόεδρος των κοινωνικών παντοπωλείων στην πόλη του Έσεν Γιοργκ Σαρτόρ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής του να σταματήσει τη χορήγηση τροφίμων σε άπορους αλλοδαπούς και αυτά να παρέχονται μόνο σε όσους διαθέτουν γερμανικό διαβατήριο.
Την απόφασή του για αποκλεισμό των αλλοδαπών δικαιολόγησε χθες αναφέροντας ότι το ποσοστό των ξένων στα συσσίτια και στα κοινωνικά παντοπωλεία έχει ανέλθει στο 75%, ενώ συμπλήρωσε ότι η συμπεριφορά των ξένων σε αυτούς του χώρους είναι συχνά αγενής απέναντι σε ηλικιωμένους και γυναίκες.
Ωστόσο οι επικρίσεις ήταν έντονες σήμερα. Εκπρόσωπος της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης για την Ισότητα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δήλωσε πως «κατανοούμε την πίεση που υφίστανται οι διοργανωτές των συσσιτίων στο Έσεν, ωστόσο η απόφασή τους ρίχνει νερό στο μύλο των ακροδεξιών».
Ο βουλευτής των Πρασίνων Κάι Γκέρινγκ τόνισε πως «ο αποκλεισμός των αλλοδαπών από τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία αντιβαίνει στις αρχές που διέπουν την ιδέα της χορήγησης συσσιτίων στους κοινωνικά ασθενέστερους».
Δεν υπάρχουν άποροι πρώτης και δεύτερης τάξης
Κριτική άσκησε και ο Καρλ Γιοζεφ Λάουμαν, Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, λέγοντας ότι «αμφιβάλλει εάν η υπηκοότητα είναι το σωστό κριτήριο για τη συμμετοχή στα κοινωνικά παντοπωλεία».
Θέση πήρε όμως και η Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικών Παντοπωλείων Γερμανίας στο Βερολίνο. Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη απευθύνεται σε όλους. «Δεν υπάρχουν άποροι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Προσανατολιζόμαστε με γνώμονα την ανθρωπιά και δεν παίζουμε με τις ανάγκες των ανθρώπων», δήλωσε η Ζαμπίνε Βερτ, πρόεδρος της οργάνωσης.
Με παρόμοιο τρόπο τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι οργανώσεων στην Κάτω Σαξωνία, τη Βρέμη και την Έσση, αλλά και πολιτικοί διαφόρων κομμάτων.