Πυρηνικούς αντιδραστήρες για πλοία σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τεχεράνη παρά τη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, που βάζει φρένο στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Στην τριμηνιαία της έκθεση για τη συμμόρφωση του Ιράν με τους όρους της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψε το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επισημαίνει ότι η Τεχεράνη την ενημέρωσε με επιστολή της τον περασμένο Ιανουάριο ότι «ελήφθη η απόφαση για την κατασκευή μελλοντικά πυρηνικής πρόωσης για πλοία». Το Ιράν έχει τώρα προθεσμία μέχρι τα μέσα Μαϊου να δώσει λεπτομέρειες για τις προθέσεις του.
Η αποκάλυψη αναμένεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον, μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη συμφωνία επικαλούμενος την περιορισμένη διάρκειά της και επειδή δεν καλύπτει και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ζητήσει την αναθεώρηση της συμφωνίας, η οποία, όπως λέει, επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία καθώς και συρράξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως οι εμφύλιοι στη Συρία και την Υεμένη.
Όμως η συμφωνία που συνυπέγραψε ο προκάτοχός του στο αξίωμα, Μπαράκ Ομπάμα, δεν απαγορεύει την ναυπήγηση πυρηνοκίνητων πλοίων ή υποβρυχίων από το Ιράν, εκτός και αν χρησιμοποιούν ουράνιο κατάλληλο για πυρηνικά όπλα.
Αναλυτές θεωρούν πάντως ότι η ανακοίνωση της Τεχεράνης είναι απλώς ένας διπλωματικός ελιγμός ενόψει των αμερικανικών πιέσεων κι ότι το Ιράν απέχει πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες από το να ενταχθεί μαζί με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία στον κατάλογο των χωρών που διαθέτουν πυρηνοκίνητα πλοία.