Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύγχυση για την τύχη των 111 κοριτσιών που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Σύγχυση για την τύχη των 111 κοριτσιών που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απαγωγή, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Μπόκο Χαράμ, Νιγηρία, Τζιχαντιστές,

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση της Μπόκο Χαράμ εναντίον ενός οικοτροφείου θηλέων στο Ντάπτσι επικρατεί μεγάλη σύγχυση σε αυτή την πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κατοίκων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν νέα για τα δεκάδες κορίτσια που φέρονται να έχουν απαχθεί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 111 μαθήτριες του σχολείου θηλέων του Ντάπτσι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επίθεση των τζιχαντιστών τη Δευτέρα το βράδυ.

Η εξαφάνισή τους προκάλεσε φόβους για ένα «νέο Τσιμπόκ», το όνομα του χωριού που βρίσκεται στη γειτονική πολιτεία Μπόρνο από όπου η Μπόκο Χαράμ απήγαγε 276 μαθήτριες τον Απρίλιο του 2014.

«Η επιλογή των στόχων της Μπόκο Χαράμ, τα σχολεία, οι αγορές, οι χώροι λατρείας, είναι χαρακτηριστική της σκληρότητας των τρομοκρατικών οργανώσεων», εκτίμησε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Τελικά ο κυβερνήτης της πολιτείας Γιόμπε, Ιμπραήμ Γκάινταμ, εξήγησε χθες στους γονείς των αγνοούμενων μαθητριών ότι αυτές δεν «σώθηκαν» από τον στρατό, όπως είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπός του την Τετάρτη το βράδυ.

«Κανείς δεν είδε τα κορίτσια αυτά να απομακρύνονται με οχήματα, είναι πιθανό κάποια από αυτά να συνάντησαν μοτοσικλετιστές την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν και να τις πήραν μαζί τους», πρόσθεσε ο Γκάινταμ.

Μετά τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις οργισμένοι νεαροί έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν λάστιχα, ενώ πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές από πέτρες που έριξαν. Η αστυνομία και στρατιώτες κυνηγούσαν το πλήθος.

Η κυβερνήτης του Γιόμπε ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε επισήμως την απαγωγή των κοριτσιών. Όμως οι ακριβείς συνθήκες της επίθεσης, ακόμη και ο αριθμός των κοριτσιών που αγνοούνται παραμένουν συγκεχυμένα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για 50 με έως και περισσότερο από 100 κορίτσια.

Ωστόσο πολλές μαθήτριες και καθηγητές του οικοτροφείου, που διαθέτει πολλές εκατοντάδες κλίνες, αναζήτησαν μέσα στη νύκτα καταφύγιο από την επίθεση στο δάσος όταν άκουσαν τα πυρά των τζιχαντιστών.

Μια αντιπροσωπεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετέβη στο σχολείο όπου συναντήθηκε με τον κυβερνήτη και διοικητές του στρατού για λιγότερο από μία ώρα, προτού αναχωρήσει με ελικόπτερο.

Ο υπουργός Ενημέρωσης της Νιγηρίας Λάι Μοχάμεντ δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, διευκρινίζοντας μόνο ότι «κάποιες μαθήτριες τηλεφώνησαν από το κρησφύγετο τους άλλες τηλεφώνησαν από άλλα μέρη».

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι “τόσα” κορίτσια έχουν απαχθεί, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουν επιστρέψει όλες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ντάπτσι.

Η επίθεση στο οικοτροφείο του Ντάπτσι μάλλον εξαπολύθηκε από ένα παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν δύο άνθρωποι που έχουν γνώση των γεγονότων στο Reuters. Μέχρι στιγμής η οργάνωση αυτή, υπό τον Αμπού Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι, συνήθως επέλεγε στρατιωτικούς στόχους, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Το άλλο παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ, υπό τον Αμπουμπακάρ Σεκάου, το οποίο ισχυρίζεται ότι κρατά τα κορίτσια του Τσιμπόκ που εξακολουθούν να αγνοούνται, χρησιμοποιεί συχνά βομβιστές αυτοκτονίας εναντίον αμάχων.

Πέρυσι ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μοχαμάντου Μπουχάρι συμφώνησε να καταβάλει εκατομμύρια ευρώ σε λύτρα προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωση κάποιων κοριτσιών του Τσιμπόκ, αλλά και λύτρα για μέλη του προσωπικού πανεπιστημίου που επίσης είχε πέσει θύμα απαγωγής, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη Μπόκο Χαράμ με τη μεσολάβηση του ελβετικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι τζιχαντιστές ενδέχεται να απήγαγαν τα κορίτσια του Ντάπτσι με την ελπίδα να λάβουν και πάλι λύτρα.

Σχετικά άρθρα