Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Στον αέρα” η θέση Μακμάστερ μετά τη νέα κόντρα με Τραμπ

“Στον αέρα” η θέση Μακμάστερ μετά τη νέα κόντρα με Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Κέλι, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ,

Καθώς στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 είχε κορυφωθεί η φημολογία για το ενδεχόμενο απόλυσης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο πρόεδρος Τραμπ κι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, εξέταζαν το ενδεχόμενο αποπομπής του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, σύμφωνα με το «Politico».

Ο Μακμάστερ διαδέχθηκε τον Μάικλ Φλιν, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του Τραμπ για την θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ενώ παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μέσα στον πρώτο μήνα άσκησης των καθηκόντων του, όταν αποδείχθηκε ότι παραπλάνησε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις προεκλογικές επικοινωνίες που είχε με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ.

Ο Μακμάστερ από την πλευρά του, φέρεται να μην ταίριαξε ποτέ με τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με έξι αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος περιγράφεται ως ιδιαίτερα πειθαρχικός και συγκεντρωμένος στα καθήκοντά του, ενώ έχει συγκρουστεί πολλές φορές με τον πρόεδρο Τραμπ που έχει προτίμηση στις σύντομες συζητήσεις, αλλά και στη συχνή εναλλαγή των θεμάτων της συζήτησης.

Το προβληματικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ του Τραμπ και του Μακμάστερ ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επέπληξε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας για την δήλωση που έκανε στην Διάσκεψη Άμυνας του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία, οι αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ήταν «αδιάσειστες».

«Ο στρατηγός Μακμάστερ ξέχασε να πει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016, δεν επηρεάστηκαν ή άλλαξαν από τους Ρώσους και ότι η μόνη συνωμοσία ήταν μεταξύ της Ρωσίας και της Διεφθαρμένης Χίλαρι, της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) και των Δημοκρατικών. Θυμηθείτε το Βρώμικο Ντοσιέ, το Ουράνιο, τις Ομιλίες, τα Ηλεκτρονικά Μηνύματα, αλλά και την Εταιρία του Ποντέστα!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Πρώτη δημοσιοποίηση διαφωνίας

Το μήνυμα αυτό του Τραμπ στο Twitter, σηματοδότησε την πρώτη δημοσιοποίηση διαφωνίας του με τον Μακμάστερ, καθώς μέχρι το Σαββατοκύριακο οι διαφωνίες τους, ήταν γνωστές μόνο εντός του Λευκού Οίκου.

«Σίγουρα όχι μόνο οι σχέσεις τους απέχουν από το να είναι ιδανικές, ενώ αυτό είναι αντιφατικό με τον ρόλο του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ», ο οποίος τυπικά, έχει μία στενή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ροθκόπφ, συγγραφέας του βιβλίου «Κυβερνώντας τον Κόσμο», μία ιστορία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Μακμάστερ δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μοναδικός από τους συμβούλους του Τραμπ, που έχει δημόσια διαφωνήσει μαζί του ή για τον οποίο ο πρόεδρος έχει σκεφτεί να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, χωρίς να έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια.

«Ο πρόεδρος αυτός, εκφράζει τις σκέψεις δημόσια στο Twitter, αλλά και στους φίλους του, οι οποίοι με την σειρά τους μιλούν στα ΜΜΕ», δήλωσε ο Πίτερ Φίβερ καθηγητής Πολιτικών Επιστημών (Duke University) ο οποίος και υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. «Οι περισσότεροι πρόεδροι είναι ουσιαστικά επιφυλακτικοί για τα θέματα που πρέπει να δημοσιοποιούν», σχολίασε ο ίδιος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Τραμπ κι ένας στενός κύκλος υψηλόβαθμων συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένου και του Κέλι συμμετείχαν στις συζητήσεις για το μέλλον του Μακμάστερ στον Λευκό Οίκο, ενώ αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να παραμείνει στα καθήκοντά του.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που είχαν αποφασίσει την αποχώρησή του, θα έπρεπε να ψάξουν για τον τρίτο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, μέσα σ’ έναν χρόνο.

Επίσης, δεν θα ήταν καθόλου εύκολη μία συμφωνία μεταξύ του Τραμπ και του Κέλι για το πρόσωπο θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του Μακμάστερ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, ο Μακμάστερ δεν έχει αυτού του είδους την σχέση με τον Τραμπ, σύμφωνα με την άποψη αρκετών αξιωματούχων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Μακμάστερ έχει πει στους πιο στενούς συνεργάτες του, ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο, ζητώντας τις συμβουλές τους, για το πως μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία του με τον Τραμπ.

Τουλάχιστον ένας αξιωματούχος τον παρότρυνε ν’ απλοποιήσει και να συντομεύσει τις ενημερώσεις του, ενώ να μειώσει και τον αριθμό των διαθέσιμων επιλογών που παρουσιάζει στον Τραμπ, όταν πρόκειται για την λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Πληροφορίες και για τον Κέλι

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τον Μακμάστερ, καθώς οι σχέσεις του είναι προβληματικές και με τον Κέλι, ο οποίος σε αμυντικά θέματα ζητάει την άποψη του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Ο Μακμάστερ έχει αρκετές φορές συνταχθεί με τις απόψεις των πιο συντηρητικών μελών του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, σε αντίθεση με τις θέσεις του Μάτις και του Κέλι.

Πρόσφατα έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες στην Ουάσινγκτον σχετικά και με το ενδεχόμενο απαλλαγής του Κέλι από τα καθήκοντά του, εξαιτίας των διαφωνιών του με τον πρόεδρο Τραμπ στους χειρισμούς υποθέσεων του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, τα μέτρα ελέγχου στις επικοινωνίες και επαφές του προέδρου που επέβαλε ο Κέλι, έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια αρκετών εξωτερικών συμβούλων κι ανθρώπων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους λόγους, το πλαίσιο επικοινωνίας τους με τον πρόεδρο Τραμπ.

Σχετικά άρθρα