Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρώην διευθυντής της Oxfam στην Αϊτή παραδέχθηκε ότι πλήρωσε ιερόδουλες

Ο πρώην διευθυντής της Oxfam στην Αϊτή παραδέχθηκε ότι πλήρωσε ιερόδουλες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αϊτή, Ιερόδουλες, Πορνεία, Σκάνδαλο,

Ο πρώην διευθυντής της Oxfam στην Αϊτή, που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός παγκοσμίου σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης, παραδέχτηκε ότι πλήρωσε εκδιδόμενες γυναίκες σε εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούσε η Oxfam, σύμφωνα με αναφορά που συντάχθηκε το 2011 από τη ΜΚΟ στο τέλος εσωτερικής έρευνας.

Μαζί με ακόμη δύο υπευθύνους της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο 68χρονος Βέλγος Ρόλαντ Φαν Χάουβερμεϊρον είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι τρεις άνδρες είχαν αγοράσει τις υπηρεσίες νεαρών εκδιδόμενων γυναικών κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Ο Ρόλαντ Φαν Χάουβερμεϊρον υπερασπίστηκε τον εαυτό του την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι δεν είχε οργανώσει όργια με νεαρές εκδιδόμενες και ότι ουδέποτε «μπήκε σε πορνείο» στην Αϊτή. Σε επιστολή η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από βελγικά μέσα ενημέρωσης, είχε παραδεχτεί μόνο ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με μια «ώριμη και αξιότιμη γυναίκα» και ισχυρίστηκε ότι δεν της είχε δώσει χρήματα.

Σύμφωνα ωστόσο με την εσωτερική έκθεση του 2011, την οποία η Oxfam έδωσε στη δημοσιότητα σε μια εκδοχή εν μέρει λογοκριμένη, ο Βέλγος υπεύθυνος είχε παραδεχτεί ότι είχε σχέσεις με εκδιδόμενες γυναίκες στο σπίτι του στην Αιτή, το οποίο πλήρωνε η οργάνωση.

Η Oxfam είχε επιλέξει τότε να προτείνει στον υπεύθυνό της στην Αιτή «μια αξιοπρεπή αποχώρηση με τον όρο να συνεργαστεί πλήρως στη διενέργεια της υπόλοιπης έρευνας».

Η εσωτερική έρευνα του 2011 είχε καταλήξει στο πόρισμα «ότι καμία από τις αρχικές κατηγορίες για απάτη, ευνοιοκρατία, εκμετάλλευση ανήλικων εκδιδόμενων γυναικών δεν μπόρεσε να επαληθευτεί από την έρευνα», ωστόσο ότι «δεν μπορούσε να αποκλειστεί» ότι μια τουλάχιστον από τις εκδιδόμενες ήταν ανήλικη.

Η Oxfam παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο δράσης για να εμποδίσει νέες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και να προσπαθήσει έτσι να κατευνάσει την αντιπαράθεση που έλαβε παγκόσμια έκταση.

Στην υπόθεση, η ΜΚΟ επικρίθηκε επίσης ότι άφησε τους διωκόμενους υπαλλήλους της να πάνε σε άλλες ΜΚΟ χωρίς να τις ενημερώσει.

Μετά την Oxfam, o Ρόλαντ Φαν Χάουβερμεϊρον πήγε στη γαλλική ΜΚΟ Action contre la faim («Δράση κατά της πείνας») στο Μπανγκλαντές.

Η γαλλική οργάνωση διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν είχε προειδοποιηθεί.

Σχετικά άρθρα