Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πρόεδρος Μπάροου βάζει “φρένο” στη θανατική ποινή στη Γκάμπια

Ο Πρόεδρος Μπάροου βάζει “φρένο” στη θανατική ποινή στη Γκάμπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αφρική, Γιαχία Τζαμέ, Γκάμπια, Διεθνής Αμνηστία, Θανατική Ποινή,

Ο πρόεδρος της Γκάμπια Αντάμα Μπάροου γνωστοποίησε την Κυριακή ότι θα εφαρμόσει μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής, καθώς η χώρα της δυτικής Αφρικής συνεχίζει την προσπάθειά της να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του αυταρχικού πρώην ηγέτη της, Γιαχία Τζάμε.

Η επιβολή της εσχάτης των ποινών βρίσκεται σε ύφεση στην Αφρική, όπου οι αρχές εκτέλεσαν συνολικά 22 ανθρώπους το 2016, από 43 την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Αξιοποιώ την ευκαιρία που μου δίνεται για να ανακηρύξω μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής στην Γκάμπια, ως το πρώτο βήμα για την κατάργησή της», σημείωσε ο  Μπάροου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την 53η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Γιαχία Τζάμε, ο οποίος διέφυγε από την Γκάμπια πριν από έναν χρόνο, μετά την για πολλούς αναπάντεχη ήττα του στις εκλογές, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή το 2012, όταν διέταξε την εκτέλεση διά τυφεκισμού εννέα φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένων δύο Σενεγαλέζων.

Ο Τζάμε, πρώην στρατιωτικός, κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Γκάμπια για σχεδόν 23 χρόνια, αφότου κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1994.

Επί των ημερών του καταγγέλθηκαν επανειλημμένα κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συγκρούσεις του με ξένες κυβερνήσεις ήταν κάθε άλλο παρά ασυνήθιστες.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από έναν χρόνο, ο Άνταμ Μπάροου κάνει προσπάθειες η χώρα να αποκτήσει διεθνές κύρος.

Τον περασμένο μήνα, η Γκάμπια επανεντάχθηκε στην Κοινοπολιτεία, από την οποία ο Τζάμε είχε αποσύρει τη χώρα το 2013, καταγγέλλοντας την ως «νεοαποικιακό» θεσμό.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο νέος ηγέτης της Γκάμπιας ανακοίνωσε ότι η χώρα του υπέγραψε το προαιρετικό δεύτερο πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Σχετικά άρθρα