Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H Βιέννη αλλάζει δήμαρχο μετά από 24 χρόνια

H Βιέννη αλλάζει δήμαρχο μετά από 24 χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Βιέννη, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Mετά από 24 ολόκληρα χρόνια, η Βιέννη ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή, καθώς στις 24 Μαΐου, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, αποχωρεί από τη θέση του.

Ο Μίχαελ Χόιπλ θα παραδώσει την ημέρα αυτή το αξίωμα στον έως τώρα δημοτικό σύμβουλο Οικιστικής Πολιτικής Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος, σε μία πρώτη φάση, είχε εκλεγεί διάδοχός του στην αρχηγία της οργάνωσης των Σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη –τη μεγαλύτερη στην χώρα– στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο τους στις 27 Ιανουαρίου.

Ο 67χρονος Μίχαελ Χόιπλ βρίσκεται αδιαλείπτως στη θέση του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη της Βιέννης από το 1994, με την τελευταία επανεκλογή του στα δύο αξιώματα να έχει γίνει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου του 2015, των οποίων υπήρξε νικητής.

Στις εκλογές εκείνες, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (το οποίο από τις 18 Δεκεμβρίου του 2017 βρίσκεται πλέον στην αυστριακή κεντρική κυβέρνηση σε συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νέου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς), παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία του, κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης, δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι τότε δημοσκοπήσεις .

Ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο αρχηγός τους, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται μία σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ –και ο οποίος τώρα είναι πλέον αντικαγκελάριος στην κεντρική αυστριακή κυβέρνηση– διεκδικούσε για τους Ελεύθερους την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου, αποτυγχάνοντας και στις τρεις απόπειρές του.

Ουσιαστικός νικητής των σημαδιακών εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη (1,8 εκατομμύρια κάτοικοι) στο γερμανόφωνο χώρο –μετά το Βερολίνο– υπήρξε η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το δίκαιο, που επικαλούνταν ο αντίπαλος του Στράχε, ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος κατακτούσε μια ξεκάθαρη νίκη με διαφορά σχεδόν εννέα εκατοστιαίων μονάδων.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, παραμένοντας τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος προχώρησε ένα μήνα αργότερα και μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, σε έναν συνασπισμό –όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά– με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Ο από το 1994 δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης, που θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ήδη ανακοινώνοντας διερευνητικές συνομιλίες και με τα τέσσερα άλλα κόμματα της τοπικής Βουλής, είχε αποκλείσει εκ νέου κατηγορηματικά μια κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και 100 χρόνια, από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), παρέμειναν και μετά τις προπερυσινές εκλογές η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Βέβαια, παρά την εκ νέου επικράτησή τους έναντι του Κόμματος των Ελευθέρων, την οποία οφείλουν κατά κύριο λόγο στην υποδειγματική φιλοπροσφυγική πολιτική τους, οι Σοσιαλδημοκράτες της Βιέννης είχαν μειώσει το ποσοστό τους στο 39,4% από το 44,3% στις προηγούμενες εκλογές το 2010, καταγράφοντας τις υψηλότερες απώλειες τους στις λεγόμενες εργατικές συνοικίες της πρωτεύουσας, σε θεωρούμενα δηλαδή σοσιαλδημοκρατικά “προπύργια”, όπου η Ακροδεξιά είχε σημειώσει πρωτοφανή άνοδο.

Αναλυτές είχαν επισημάνει ως μεγάλη παράλειψη την μη επαρκή προβολή από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών, των θετικών εξελίξεων στην πόλη της Βιέννης, τη στιγμή που η αυστριακή πρωτεύουσα κατακτά συνεχώς εδώ και εννέα χρόνια την πρώτη θέση ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ και οι σχετικές δημοσκοπήσεις βρίσκουν τρεις στους πέντε των δημοτών της να αναγνωρίζουν το γεγονός αυτό.

Σχετικά άρθρα