Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε στην Τουρκία πως δεν θα χαλαρώσει τα κριτήριά της για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες εκτός εάν η Άγκυρα χαλαρώσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της τους οποίους η Ένωση χαρακτηρίζει υπερβολικούς.
Η ΕΕ ανησυχεί για την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της οποίας 50.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν και άλλοι 150.000, από δασκάλους μέχρι δικαστές και στρατιώτες, απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε πως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να χαλαρώσει τους νόμους της για την τρομοκρατία, κάτι το οποίο η Τουρκία έχει αρνηθεί να κάνει.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι νόμοι αυτοί είναι απαραίτητοι, δεδομένης της σοβαρότητας των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει στο έδαφός της και στην περιοχή.
«Αν είναι δυνατό να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι δυνατό να σημειωθεί κάποια πρόοδος», δήλωσε ο Ρέιντερς στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον αρμόδιο για θέματα ΕΕ υπουργό της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.
«Η σύνδεση είναι αυτή – μια πραγματική εξέλιξη στην Τουρκία στη νομοθεσία όσον αφορά την τρομοκρατία και η δυνατότητα να επιτευχθεί πρόοδος με τις βίζες».
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες αναλύει τα τουρκικά έγγραφα για τη βίζα.
«Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως επί της αρχής η Ευρώπη είναι ο πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονάς της και της συνιστούμε θερμά να έχει μια καλή σχέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αλλά όσον αφορά θέματα κράτους δικαίου, η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική».