Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρυμμένα στα «στρώματα» τα ευρώ στη Γερμανία

Κρυμμένα στα «στρώματα»  τα ευρώ στη Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ευρώ, Μπούντεσμπανκ (Γερμανική Κεντρική Τράπεζα),

Ανέτοιμοι αποδεικνύονται οι Γερμανοί για την κατάργηση των χαρτονομισμάτων και την κυριαρχία των ηλεκτρονικών πληρωμών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κρύψουν τα «χρήματα τους κάτω από το στρώμα» αντί να τα καταθέσουν στην τράπεζα.

Όπως αποδεικνύεται εννέα στα 10 χαρτονομίσματα που εκδίδονται στην Γερμανία δεν χρησιμοποιούνται ποτέ στις πληρωμές, αλλά αποταμιεύονται εντός κι εκτός γερμανικών σύμφωνα με την Bundesbank.

Η έκταση της συσσώρευσης των χρημάτων δείχνει το τρόπο με τον οποίο τράπεζες και άτομα ανταποκρίνονται σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων κι αποδόσεων σε καταθέσεις κι αποταμίευση.

Στο πλαίσιο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης, οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν 0,4% για να κρατήσουν τα μετρητά των καταθέσεων τους.

«Οι καταθέτες της Γερμανίας πέρυσι απέσυραν περίπου 12 δισ. ευρώ σε μετρητά για να τα αποθηκεύσουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Καρλ – Λούντβιχ Θίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

Στην τριετή έρευνα για τη χρήση μετρητών στη Γερμανία, η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την έντοτες προσπάθειες για οικονομική αναζωπύρωση της Ευρωζώνης, η Κεντρική Τράπεζα τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χαρτονομισμάτων ευρώ που παρήχθησαν χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση για χαρτονομίσματα, το ευρώ ήταν σχεδόν ίσο με το δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, δήλωσε ο κ. Θίλε. «Αυτή είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στο νόμισμα» τόνισε.

Συνολικά, η ζήτηση μετρητών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πέρυσι αυξήθηκε κατά 7% – σχεδόν διπλάσια του ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης- στα 635 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπούντεσμπανγκ αποτελεί την κύρια πηγή μετρητών της Ευρωζώνης, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% των τραπεζογραμματίων της ζώνης του ευρώ.

Η Bundesbank εκτιμά ότι τα μισά από τα χαρτονομίσματα που εκδίδει μεταφέρονται πολύ γρήγορα εκτός Ευρωζώνης σε μια προσπάθεια των κατοίκων να διασφαλίσουν τον πλούτο τους από ένα ρευστό περιουσιακό στοιχείο. Ένα άλλο 40% αποταμιεύεται εντός Ευρωζώνης αλλά το 20% εκτός Γερμανίας.

Ενδεικτικό είναι το παρακάτω παράδειγμα. Αν όλα τα μετρητά που εκδόθηκαν από την Bundesbank χρησιμοποιούνταν στις εγχώριες πληρωμές, κάθε Γερμανός θα έπρεπε να κρατά περί τις 7.700 ευρώ κατά μέσο όρο, την ώρα που κρατά 107 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μπούντεσμπανγκ.

Η πρόσφατη έρευνα πιστοποιει και κάτι ακόμα: οι προσπάθειες της Ευρωζώνης να μετατραπεί σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα συναντήσουν έντονη αντίσταση από τους Γερμανούς, με το 88% να εναντιώνεται στις ηλεκτρονικές πληρωμές. «Η συντριπτική πλειοψηφία σκέφτεται ότι αν ξεφορτωθεί εξ’ ολοκληρου τα χρήματα θα αναγκαστεί να υποστεί μεγάλους προσωπικούς περιορισμούς», δήλωσε ο κ. Θίλε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Bundesbank κατακρίνει την απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει σταδιακά το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, ένα από τα υψηλότερα τραπεζικά χαρτονομίσματα παγκοσμίως, το οποίο κατέστη δημοφιλές στους εγκληματίες και στη μαύρη οικονομία.

Ενώ τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν τον δημοφιλή τρόπο πληρωμής των Γερμανών τουλάχιστον όσον αφορά στα καθημερινά έξοδα – αγαθά κι υπηρεσίες – η χρήση τους είναι σε συνεχή πτώση. Το 2017, το 48% όλων των αγορών έγινε με μετρητά, έναντι του 58% το 2008.

Σχετικά άρθρα