Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπορίσοφ θέλει να ενταχθεί η Βουλγαρία στη ζώνη Σένγκεν

Ο Μπορίσοφ θέλει να ενταχθεί η Βουλγαρία στη ζώνη Σένγκεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόικο Μπορίσοφ, Συνθήκη Σένγκεν,

Tην ένταξή της στη ζώνη των χωρών Σένγκεν θέλει η Βουλγαρία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα της χώρας του, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα γίνει εν μέρει, αλλά «αμέσως».

Ο Μπορίσοφ ελπίζει ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν μπορεί να γίνει δεκτή «αμέσως» από τους εταίρους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι σε πρώτη φάση επιδιώκει την άρση των ελέγχων σε εναέρια και θαλάσσια σύνορα, ενώ σε δεύτερη φάση θα τεθεί το ζήτημα της άρσης των ελέγχων στα χερσαία σύνορα. Σύμφωνη με ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η Γερμανία.

Αν και η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει τα τεχνικά κριτήρια για να ενταχθεί στη Σένγκεν, ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία είναι αντίθετες σε αυτήν την εξέλιξη.

Κι αυτό επειδή θεωρούν ότι τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Ρουμανία χρειάζεται να πετύχουν μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα σύνορά τους με πιο αξιόπιστο τρόπο.

«Οι Ολλανδοί φίλοι μας θα έπρεπε να εγκρίνουν (το άνοιγμα) των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Και να αφήσουν για το τέλος το θέμα των χερσαίων συνόρων» είπε ο Μπορίσοφ, παραπέμποντας στη μείωση της έντασης της μεταναστευτικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε την τοποθέτηση φράχτη από συρματόπλεγμα, σε μήκος 270 χιλιομέτρων, στα σύνορα με την Τουρκία. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ενοχλημένος από τις κατηγορίες περί διαφθοράς, λέγοντας ότι «δεν είναι δίκαιες». «Η διαφθορά υπάρχει παντού» και όχι μόνο στη χώρα του, υποστήριξε.

Σχετικά άρθρα