Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωθυπουργός Πολωνίας: «Τζαμπατζήδες» του ΝΑΤΟ όπως η… Γερμανία

Πρωθυπουργός Πολωνίας: «Τζαμπατζήδες» του ΝΑΤΟ όπως η… Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός Nord Stream-2, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ενέργεια, Ματέους Μοραβιέτσκι, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πολωνία, Ρωσία,

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας επέκρινε εμμέσως χώρες όπως η Γερμανία για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες τους, εκτιμώντας ότι συμπεριφέρονται σαν «τζαμπατζήδες» στο ΝΑΤΟ, την προηγουμένη μιας επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επιπλήξει συχνά στο παρελθόν χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας και ιδιαίτερα τη Γερμανία, επειδή δεν έχουν τηρήσει ακόμη μια δέσμευση που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της συμμαχίας να δαπανούν για την άμυνά τους ένα ποσό που θα ισοδυναμεί με το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

«Ποιος θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή (του ΝΑΤΟ); Εκείνος που λέει ότι κάθε χώρα πρέπει να δαπανά το 2% για την άμυνα, για να υπάρχει μια αλληλεγγύη (μεταξύ των χωρών);

»Ή εκείνος που δεν πληρώνει δαπανώντας μόνο το 1%, αλλά ζει κάτω από την (κοινή) προστατευτική ασπίδα;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το Βερολίνο δαπανά λίγο πάνω από το 1% του γερμανικού ΑΕΠ στην Άμυνα, ενώ η Βαρσοβία έχει φθάσει ήδη το κατώφλι του 2%.

«Εκείνος που δεν πληρώνει θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Δύσης», πρόσθεσε ο κ. Μοραβιέτσκι, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Γενικότερα, επέκρινε την Ευρώπη λέγοντας ότι παίρνει «ελαφρά» τα θέματα άμυνας, απηχώντας τις επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Ευρώπη μέχρι τώρα έχει πάρει πολύ ελαφρά την άμυνα και ζει κάτω από την ασπίδα της “pax americana”», εκτιμά ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Όχι στο Nordstream 2 – Κίνδυνος η Ρωσία»

Ο Πολωνός ηγέτης επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του στο σχέδιο αγωγού αερίου Nordstream 2 που υποστηρίζεται με θέρμη από το Βερολίνο. Μέσω του αγωγού αυτού θα μεταφερθεί φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

«Σήμερα, η Ουκρανία είναι σχετικά ασφαλής διότι ελέγχει έναν διάδρομο παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη», είπε.

Αν κατασκευαστεί ο Nordstream 2 και διακοπεί η διέλευση αερίου μέσω Ουκρανίας, η Ρωσία θα μπορεί να προκαλέσει «μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ουκρανία όπως το επιθυμεί, να επιτεθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία», εκτίμησε.

Το σχέδιο αγωγών Nordstream 2 αναπτύσσεται από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom και πέντε ευρωπαϊκούς ομίλους: τον γαλλικό Engie, τους γερμανικούς Uniper (πρώην EON) και Wintershall (BASF), τον αυστριακό OMV, και τον αγγλο-ολλανδικό Shell.

Αυτοί οι πέντε όμιλοι έχουν δεσμευθεί να χρηματοδοτήσουν ο καθένας το 10% του κόστους του σχεδίου, που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά άρθρα