Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρεξ Τίλερσον: Κατανοούμε τις τουρκικές ανησυχίες αλλά… συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε τους Κούρδους κανονικά

Ρεξ Τίλερσον: Κατανοούμε τις τουρκικές ανησυχίες αλλά… συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε τους Κούρδους κανονικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ίμια, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρεξ Τίλερσον, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Ηχηρό ράπισμα στην τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, αλλά και στις ύβρεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τις ΗΠΑ, ήταν η απάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον την Τρίτη.

Ο κ. Τίλερσον έκανε για μια ακόμη φορά σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία (δηλ. τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές ΔυνάμειςSDF) και θα συνεχίσουν να διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη χώρα για όσο χρειαστεί μέχρι να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν στη Συρία στρατιωτική παρουσία επικεντρωμένη στις συγκεκριμένες συνθήκες και στο Ισλαμικό Κράτος. Ως μέρος αυτής της παρουσίας, θα συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τον δημοκρατικό στρατό της Συρίας, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που έχουν ως κυρίως συνιστώσα τους τις σοσιαλπατριωτικές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ). Οι Τούρκοι θεωρούν τις YPG και τις YPJ παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 εθνικοαπελευθερωτικό αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία και θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση».

Στις 20 Ιανουαρίου οι Τούρκοι ξεκίνησαν επίθεση, την επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, για να εξαλείψουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τον ελέγχουν.

Ο λόγος είναι ότι ο θύλακας της Εφρίν στα δυτικά της σύνορα απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τη Μεσόγειο και οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι Κούρδοι θα επιχειρήσουν στο μέλλον να βγουν στη θάλασσα καταλαμβάνοντας τουρκικά εδάφη, όπως την περιοχή της Αντιόχειας και το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με κίτρινο χρώμα οι Κούρδοι. Με κόκκινο η κυβέρνηση. Με γαλάζιο τα εδάφη υπό τουρκική κατοχή ή τουρκικό έλεγχο. Με πράσινο ανοιχτό οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές. Με πράσινο σκούρο η Αλ Κάιντα.

Οι Τούρκοι απαιτούν από τους Αμερικανούς να πάψουν να εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, να τους εγκαταλείψουν και να αφήσουν την Τουρκία να τους εξοντώσει.

Οι Αμερικανοί, με τους Κούρδους ως πεζικό, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλη τη Συρία ανατολικά του Ευφράτη, έχουν αποκτήσει περισσότερες από δέκα βάσεις στην περιοχή -η μία αεροπορική- και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αφήσουν στον Ερντογάν τα κέρδη των δικών τους αγώνων.

«Είναι εις γνώση μας οι δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της, του εταίρου στον Διεθνή Συνασπισμό μας και του συμμάχου του ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τρίτη ο Ρεξ Τίλερσον.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς με την Τουρκία σχετικά με τις προσπάθειές μας στη Συρία για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, και στηρίζουμε τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Βεβαίως όταν οι Αμερικανοί αναφέρονται σε τρομοκρατία εξαιρούν τους συμμάχους τους Κούρδους που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες».

Είχαν προηγηθεί την Τρίτη υβριστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε στελέχη και βουλευτές του ισλαμικού κόμματός του στην Άγκυρα, κάλεσε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν αυτό το θέατρο με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία», προσθέτοντας ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία θα επηρεάσει τις τουρκικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη σχηματίσει άξονα με τη Ρωσία και το Ιράν ενάντια στη Δύση, με την οποία το μόνο που τη συνδέει ακόμα είναι η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα οι Τούρκοι πληροφορήθηκαν ότι οι Αμερικανοί αποφάσισαν να διαθέσουν 550 εκ. δολάρια για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, πράγμα που τους προκάλεσε μεγάλη ταραχή.

Τη Δευτέρα επίσης το Ισραήλ κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρηματοδοτεί την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να βυθίσει με εμβολισμό τη ναυαρχίδα του ελληνικού Λιμενικού «Γαύδος» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το παρασκήνιο: Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει πόλεμο με Ελλάδα, Κύπρο, Κούρδους, Ισραήλ, Αίγυπτο και ΗΠΑ – Όλο το ρεπορτάζ

Σχετικά άρθρα