Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα αγωνιστώ μέχρι τέλους, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας που απελάθηκε στην Πολωνία

Θα αγωνιστώ μέχρι τέλους, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας που απελάθηκε στην Πολωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεωργία, Μιχαήλ Σαακασβίλι, Πολωνία,

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, που έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, απελάθηκε  από το Κίεβο και έφτασε στη Βαρσοβία, δηλώνοντας ότι θέλει “να αγωνιστεί μέχρι τέλους.

Οι ουκρανικές αρχές δικαιολόγησαν την απέλαση με το σκεπτικό ότι είχε μπει “παράνομα” στη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνοδευόμενος από πολλούς υποστηρικτές του. Ο Σαακασβίλι, που έχει στερηθεί τόσο τη γεωργιανή όσο και την ουκρανική υπηκοότητα, συνελήφθη νωρίς το απόγευμα στο Κίεβο.

Αφού απογειώθηκε το αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στην Πολωνία, τη χώρα από την οποία πέρασε στην Ουκρανία, η συνοριοφυλακή εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι «αυτό το πρόσωπο βρισκόταν παρανόμως σε ουκρανικό έδαφος».

Η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής Ανιέσκα Γκόλιας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαακασβίλι έφτασε στην Πολωνία.

«Με δέχτηκαν πολύ καλά από την πολωνική πλευρά, η ουκρανική πλευρά επέδειξε μια απολύτως σκανδαλώδη, παράνομη συμπεριφορά» δήλωσε ο ίδιος βγαίνοντας από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας.

“Ηταν απαγωγή”

«Ήταν απαγωγή», πρόσθεσε, σύμφωνα με το βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού RMF FM. «Αγαπώ την Πολωνία αλλά ο αγώνας μου βρίσκεται στην Ουκρανία και τη Γεωργία και θα πολεμήσω μέχρι τέλους (…) Θα κερδίσουμε αυτήν τη μάχη», διαβεβαίωσε.

Στο Κίεβο, περίπου 150 υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν το βράδυ έξω από το κτίριο της προεδρίας. Κρατούσαν πλακάτ και φωτογραφίες του, με το σύνθημα “Ποροσένκο, ελευθέρωσε τον Σαακασβίλι”.

Το 2015 ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διόρισε τον “φίλο” του κυβερνήτη της Οδησσού. Ο Σαακασβίλι παραιτήθηκε από το αξίωμά του ενάμιση χρόνο αργότερα, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για διαφθορά.

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος του αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα και έκτοτε ο Σαακασβίλι δήλωνε ότι θα αγωνιστεί “κατά της δικτατορίας των ολιγαρχών” και της “λεηλασίας της οικονομίας” ενώ οργάνωσε κατ’ επανάληψη και πολλές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουκρανία.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Σαακασβίλι καταδικάστηκε στην πατρίδα του τη Γεωργία σε φυλάκιση τριών ετών για “κατάχρηση εξουσίας”, για την υπόθεση της δολοφονίας ενός νεαρού τραπεζίτη το 2006, την εποχή που ήταν πρόεδρος. Η Γεωργία ζήτησε την έκδοσή του από την Ουκρανία αλλά το Κίεβο δεν έδωσε συνέχεια στο αίτημα αυτό.

Σχετικά άρθρα