O πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, μετά την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Οι Τούρκοι διαρρέουν ότι η επίσκεψη σχετίζεται και με την κατασκευή μεγάλου τζαμιού στα Σκόπια με τουρκική χορηγία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ θα συζητήσουν διάφορα διμερή και περιφερειακά θέματα.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου τονίζει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών τονίζοντας πως ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών είναι «οι συμπατριώτες μας (σ.σ. περίπου 100.000 «Τούρκοι») που ζουν στη “Μακεδονία”», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην τουρκική γλώσσα.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση εκφράζεται ανοικτά η στήριξη της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας χαρακτηριστικά για «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και τα Βαλκάνια».
Ωστόσο η επίσκεψη του Ζάεφ στην συγκεκριμένη συγκυρία, κάθε άλλο παρά «εθιμοτυπική» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, διότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Anadolu στα Σκόπια αναμένεται να κατασκευασθεί μεγάλο τέμενος με την χορηγία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Ίδρυμα Ντιγιανέτ), η κατασκευή του οποίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.
Η Πρέσβειρα της Τουρκίας στα Σκόπια, Τουλίν Ερκάλ Καρά, επισκέφθηκε την τοποθεσία στην οποία αναμένεται να κατασκευασθεί το νέο τέμενος από την τούρκικη κρατική εταιρεία Komas A.Ş.
Η Κάρα, η οποία συνοδευόταν στην εν λόγω επίσκεψη από τον αναπληρωτή πρέσβη, Mουράτ Σουμέρ, και από τον Σύμβουλο για θρησκευτικές υποθέσεις, Mουράτ Αλκάν, ενημερώθηκε από κρατικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ για την κατασκευή του τεμένους και συνομίλησε με αρμόδιους που θα εμπλακούν στο εν λόγω έργο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής Πρεσβείας στα Σκόπια, το νέο τέμενος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.500 άτομα, θα διαθέτει κλειστό χώρο στάθμευσης, βιβλιοθήκη, αίθουσες για συνεδριάσεις και σεμινάρια για το Κοράνι, καθώς και εμπορικά καταστήματα.