Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την ανάπτυξη κυανόκρανων στην Ουκρανία συζήτησε στην Αυστρία ο Ποροσένκο

Την ανάπτυξη κυανόκρανων στην Ουκρανία συζήτησε στην Αυστρία ο Ποροσένκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, Αυστρία, Κυανόκρανοι ΟΗΕ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Πέτρο Ποροσένκο, Σεμπάστιαν Κουρτς,

Στη δυνατότητα μίας ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία αναφέρθηκαν στις συνομιλίες τους στη Βιέννη ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, το βράδυ της Πέμπτης, παρευρέθηκε στον φημισμένο «Χορό της Κρατικής Όπερας της Βιέννης», προσκεκλημένος του προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Κουρτς, θα απαιτηθούν μακρές διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρις ότου αποφασιστεί η ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, για την οποία ωστόσο υπάρχει «ευρεία διεθνής υποστήριξη και τα μηνύματα από την Ρωσία είναι επίσης θετικά».

Ο ίδιος, σε επισκέψεις του στην Ανατολική Ουκρανία ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών – και προεδρεύων του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) το 2017 – με τον Ουκρανό τότε ομόλογό του, Πάβλο Κλίμκιν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Ποροσένκο στην επίσκεψή του στη Βιέννη, διαπίστωσε πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Ποροσένκο επισήμανε ότι στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ το 2017 «ενισχύθηκε σημαντικά» ο αριθμός των παρατηρητών του διεθνούς οργανισμού στην Ανατολική Ουκρανία και βελτιώθηκε ο τεχνικός εξοπλισμός τους.

Κατά τις συνομιλίες του Πέτρο Ποροσένκο με τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κοινή ήταν η άποψη ότι η Συμφωνία του Μινσκ πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, ενώ τονίστηκε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Αυστρίας θα επισκεφθεί επίσημα το Κίεβο τον ερχόμενο μήνα.

Ο Αυστριακός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως, ενόσω δεν αλλάζει η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, η χώρα του δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που, όπως σημείωσε, αποτελούν “αναγκαία μέτρα”, ακόμη και εάν από αυτό η Αυστρία πλήττεται οικονομικά.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν επισήμανε πως η Βιέννη υπήρξε μία από τις πρώτες πρωτεύουσες που είχαν αναγνωρίσει την Ουκρανία και από τότε οι σχέσεις τους έχουν εξελιχθεί πολύ καλά τόσο στον οικονομικό και πολιτικό, όσο και στον πολιτιστικό τομέα και σήμερα η Αυστρία είναι ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, απασχολώντας εκεί πάνω από 30.000 εργαζόμενους.

Ο Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε ότι υποστηρίζει πλήρως το γεγονός ότι η Αυστρία πρόκειται να θεωρεί μελλοντικά την Ουκρανία ως ασφαλή χώρα προέλευσης, σημειώνοντας πως στη διάρκεια της “ρωσικής επιθετικότητας”, το Κίεβο μπόρεσε να φροντίσει 1,6 εκατομμύριο εσωτερικούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στο 2017 οι αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία ανήλθαν σε 484, κατά 110 (30%) περισσότεροι από το 2016, με την Ουκρανία να βρίσκεται στην ένατη θέση του καταλόγου των χωρών των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία.

Σχετικά άρθρα