Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευθεία πρόκληση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – Ο Ιρανός Αγιατολάχ Ραϊσί «επιθεώρησε» τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Ευθεία πρόκληση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – Ο Ιρανός Αγιατολάχ Ραϊσί «επιθεώρησε» τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Εμπραχίμ Ραϊσί, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λίβανος, Σιίτες, Χεζμπολάχ,

Ως ευθεία πρόκληση στο Ισραήλ ερμηνεύεται η επίσκεψη του προβεβλημένου Ιρανού Αγιατολάχ, Αλ Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος θεωρείται διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ, στα ελεγχόμενα από τη Χεζμπολάχ σύνορα του νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ. Όπως αναφέρει το Al Arabiya, επρόκειτο για στρατιωτική περιοδεία.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και φωτογραφία του 58χρονου Ραϊσί, να περιοδεύει στα σύνορα συνοδευόμενος από οπλαρχηγούς της Χεζμπολάχ και Ιρανούς αξιωματικούς. Τα πρόσωπα των ατόμων της συνοδείας έχουν καλυφθεί με εφέ.

Η Χεζμπολάχ είναι σιιτικό κόμμα και παραστρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου και ελέγχει τα εδάφη στη νότια χώρα, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι σιίτες μουσουλμάνοι, δηλαδή ομόθρησκοι των Ιρανών.

Ο Ραϊσί φέρεται να δήλωσε στους ομοϊδεάτες του στον Λίβανο ότι «η απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ είναι κοντά».

Η Ιερουσαλήμ, ιστορική και θρησκευτική πρωτεύουσα των Εβραίων και ντε φάκτο πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, θεωρείται ο τρίτος ιερότερος τόπος για το Ισλάμ.

Οι μουσουλμάνοι υποστηρίζουν το Παλαιστινιακό αίτημα να ανακηρυχθεί η ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Το Ισραήλ όμως έχει ανακηρύξει ολόκληρη την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.

Ο Ραϊσί επισκέφτηκε την παραμεθόριο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η παρουσία του στον νότιο Λίβανο έμεινε μυστική μέχρι την αναχώρησή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγόρησε το Ιράν ότι κατασκευάζει εργοστάσιο πυραύλων στον Λίβανο.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, διαμαρτυρόμενος έντονα δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ιρανού Αγιατολάχ παραβίασε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας και ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης περιηγήθηκε στην ενδιάμεση αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα