Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δύναμη 275 ανδρών στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, εν μέσω επαφών με το Ιράν

Δύναμη 275 ανδρών στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, εν μέσω επαφών με το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν,

Στρατιωτική δύναμη 275 ανδρών αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, όπου μεγάλες εκτάσεις στα βόρεια της χώρας ελέγχονται πλέον από τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι απειλούν πλέον τη Βαγδάτη.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στόχος της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή είναι η παροχή υποστήριξης και ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και του αμερικανικού προσωπικού γενικότερα στη χώρα.

«Η δύναμη θα παραμείνει στο Ιράκ έως ότου η κατάσταση εξομαλυνθεί και δεν είναι απαραίτητη πλέον η παρουσία τους στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Περίπου 170 άνδρες βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους, ενώ ακόμα 100 θα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας σε γειτονική χώρα, σε περίπτωση που χρειαστεί η συνδρομή τους, όπως μεταδίδει το Associated Press, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει μία επιπλέον ομάδα των ειδικών δυνάμεων, πρόταση που δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι ΗΠΑ έχουν ήδη τοποθετήσει στα νερά του Περσικού Κόλπου δύναμη 550 πεζοναυτών, που επιβαίνουν στο μεταγωγικό Messa Verde. Το Πεντάγωνο έχει επιβεβαιώσει την αποστολή του Messa Verde, όχι όμως και την παρουσία των πεζοναυτών.

Στον Κόλπο βρίσκονται επίσης, από το Σάββατο, το αεροπλανοφόρο George H. W. Bush, συνοδευόμενο από ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό και ένα πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό.

Επαφές με το Ιράν

Παράλληλα οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια πρωτοφανή προσέγγιση του Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τη Δευτέρα την κατάσταση στο Ιράκ με ιρανούς αξιωματούχους, στο περιθώριο των επαφών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στη Βιέννη.

Πηγές των πρακτορείων Reuters και Associated Press κατέστησαν σαφές πάντως πως οι συνομιλίες δεν θα περιλάμβαναν θέματα όπως ο στρατιωτικός συντονισμός μεταξύ των δύο κρατών και δεν θα γίνουν «στρατηγικοί προσδιορισμοί» σχετικά με την τύχη των Ιρακινών.

Παρά ταύτα, υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σχολίασε νωρίτερα τη Δευτέρα πως οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν τίποτε που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό», υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες συνομιλίες θα γίνουν «βήμα προς βήμα».

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ

Κρίσιμη παραμένει την ίδια στιγμή η κατάσταση στο έδαφος. Την Δευτέρα έγινε γνωστό πως οι ισλαμιστές επέκτειναν επιτυχώς το μέτωπο προς τα βορειοδυτικά, καταλαμβάνοντας την στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ελικόπτερο του ιρακινού στρατού καταρρίφθηκε εν μέσω σκληρών μαχών κοντά στη Φαλούτζα, μόλις 70 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Σχετικά άρθρα