Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμφανίστηκαν ξανά τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους νότια της Μοσούλης

Εμφανίστηκαν ξανά τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους νότια της Μοσούλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Πολεμικά αεροπλάνα του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ βομβάρδισαν την Τρίτη τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που εντοπίστηκαν να κινούνται στα νότια της επαρχίας Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με ιρακινά δημοσιεύματα, οι τζιχαντιστές που βομβαρδίστηκαν ήταν νεοεμφανιζόμενες ομάδες του Ισλαμικού Κράτους.

Η πραγματικότητα είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος, παρά τη στρατιωτική του ήττα στο Ιράκ, έχει πολλές χιλιάδες οπαδούς στη χώρα, μυστικούς πυρήνες, κρυφά δίκτυα και αρκετό οπλισμό.

Τζιχαντιστές πραγματοποιούσαν όλο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο τρομοκρατικές επιθέσεις στην απελευθερωμένη Μοσούλη, ενώ άλλες τους μονάδες είναι γνωστό ότι έχουν διαφύγει στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε στις 10 Δεκεμβρίου 2017 τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την εξάρθρωση του.

Το Ισλαμικό Κράτος, μετεξέλιξη της Αλ Κάιντα του Ιράκ, είναι μια οργάνωση που προέκυψε από τη συμμαχία πρώην στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα. Τους ένωσε το μίσος για την αμερικανική κατοχή στη χώρα και η κοινή τους σουνιτική μουσουλμανική θρησκεία.

Το κόμμα του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν το Μπάαθ (ίδιο κόμμα με του Άσαντ) με ιδεολογία τον αραβικό σοσιαλισμό και ήταν υπέρ του κοσμικού κράτους. Ωστόσο, οι ηττημένοι ηγέτες του Μπάαθ από αραβοσοσιαλιστές στράφηκαν στον ισλαμισμό για να στρατολογήσουν οπαδούς, που υπό τη σημαία του Μπάαθ δεν θα τους ακολουθούσαν.

Η συμμαχία με την Αλ Κάιντα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που συνδύαζε στη ρητορική του κοινωνικά και απελευθερωτικά μηνύματα με θεοκρατικές παλαβομάρες.

Σχετικά άρθρα