Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράν: Κατά μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιρακ

Ιράν: Κατά μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιρακ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Μαρζίεχ Αφχάμ, Νούρι αλ Μαλίκι,

Κατηγορηματικά αντίθετη σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ εμφανίστηκε η κυβέρνηση του Ιράν δια στόματος της εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρζίεχ Αφχάμ δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν ως στόχο να μεταβάλουν την πολιτική κατάσταση στο Ιράκ και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και να διαταράξουν την έκβαση των πρόσφατων εκλογών.

Κατά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, η παράταξη του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη εξασφαλίζοντας 92 έδρες στο κοινοβούλιο των 228 μελών, όπου το σύνολο των σιιτικών παρατάξεων κατέχει περισσότερο από το ήμισυ των εδρών.

Το Ιράν διαμηνύει ότι τάσσεται κατά μίας αμερικανικής στρατωτικής επέμβασης μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι αναπτύχθηκε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Κόλπο. Πάντως, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να είναι αντίθετη στην αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έχει δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, καθώς οι ιρανικές αρχές επιμένουν πως οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, απευθείας συνομιλίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη με θέμα τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να συνδράμουν τη Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ.

Σχετικά άρθρα