Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης: Ακυρώθηκαν οι NAVTEX της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Χριστοδουλίδης: Ακυρώθηκαν οι NAVTEX της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Oι οδηγίες προς ναυλωμένους (navtex), που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ «δεν ισχύουν», τόνισε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Για εμάς αυτές οι navtex, αυτές οι οδηγίες προς ναυλωμένους δεν υπάρχουν. Έχουν ήδη ακυρωθεί και κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ή προσδίδει την όποια νομιμότητα σε αυτές», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου είναι η «καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία», ενώ προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα της εν εξελίξει γεώτρησης αναμένονται σύντομα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για τη συνήθη, προσφιλή τακτική της Τουρκίας, που βλέπουμε εδώ και καιρό, και η οποία εκδηλώνεται είτε με δημόσιες δηλώσεις, είτε με τέτοιες ενέργειες.

Νωρίτερα η Άγκυρα με Navtex που εξέπεμψε η υδρογραφική υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μέσω του «υπερδραστήριου» σταθμού της Αττάλειας, προαναγγέλλει νέα τετραήμερη κατάληψη της κυπριακής ΑΟΖ.

Με την ναυτική οδηγία δεσμεύεται παράνομα μια περιοχή – «μαμούθ» που περιλαμβάνει ένα ευρύ τμήμα της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κύπρου και εκτείνεται έως τον βορρά σχεδόν έως τον κόλπο της Μερσίνης.

Η NAVTEX 0142/18 αναφέρει ότι από τις εννέα το βράδυ της Πέμπτης έως και στις εννέα το βράδυ τις εννέα το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 29 Ιανουαρίου, πλοίο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να σύρει υποβρύχια συσκευή σε όλη την δεσμευθείσα περιοχή.

Η περιοχή που οριοθετίται με την συγκεκριμένη προαναγγελία εφάπτει με ένα μέρος των πετρελαιο-πιθανών οικοπέδων της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και φυσικά με το οικόπεδο 6 όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι γεωτρητικές διαδικασίες.

Σχετικά άρθρα