Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσεχία: Άρθηκε η βουλευτική ασυλία του παραιτηθέντα πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις

Τσεχία: Άρθηκε η βουλευτική ασυλία του παραιτηθέντα πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντρέι Μπάμπις, Άρση Ασυλίας, Τσεχία,

Το τσεχικό κοινοβούλιο ήρε τη βουλευτική ασυλία του παραιτηθέντα πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε παρανόμως ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, τρεις ημέρες αφότου η κυβέρνησή του απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα.

Το κοινοβούλιο «ψήφισε υπέρ» της άρσης ασυλίας, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τομίο Οκαμούρα. Από τους 180 βουλευτές που ήταν παρόντες, οι 111 ψήφισαν υπέρ και οι 69 κατά.

Ο 63χρονος Μπάμπις, ένας λαϊκιστής πολυεκατομμυριούχος, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, κατηγορείται σε μια υπόθεση που αφορά την κατασκευή ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος και συνεδριακού κέντρου στα νότια της Πράγας.

Φέρεται ότι έλαβε παρανόμως επιδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία που στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του και υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια «πολιτική ψευδο-υπόθεση» ενορχηστρωμένη από μια «μαφία».

Άρση ασυλίας και για τον αντιπρόεδρο του Μπάμπις

Το κοινοβούλιο ήρε επίσης την ασυλία του αντιπροέδρου του κόμματος ANO του Μπάμπις, Γιάροσλαβ Φάλτινεκ, που κατηγορείται και αυτός για την ίδια υπόθεση.

Το κοινοβούλιο είχε άρει την ασυλία και των δύο τον περασμένο Αύγουστο, όταν ήταν βουλευτές.

Όμως μετά τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την επανεκλογή τους, απέκτησαν και πάλι ασυλία. Το κίνημα ANO (που σημαίνει «Ναι» στα τσεχικά) κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία αφού εξέλεξε μόνο 78 βουλευτές.

Σχετικά άρθρα