Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ν. Αναστασιάδης: Οι Τουρκοκύπριοι να μιλήσουν για επιστροφές εδαφών

Ν. Αναστασιάδης: Οι Τουρκοκύπριοι να μιλήσουν για επιστροφές εδαφών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Ντερβίς Έρογλου,

Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε σαφές πως, εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν καταθέσει γραπτώς προτάσεις επί όλων των κεφαλαίων, δεν θα είναι εφικτό οι διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού να προχωρήσουν στην τρίτη φάση για «πάρε-δώσε».

Ο Κύπριος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταθέσει έγγραφα με προτάσεις για όλες τις πτυχές του θέματος, ακόμα και χάρτη για εδαφικό, έως τα τέλη Ιουλίου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις στο περιουσιακό, αλλά αρνείται να τοποθετηθεί γραπτώς στο εδαφικό και να δώσει χάρτη.

Δεν πρόκειται, τόνισε, ο Κύπριος Πρόεδρος να επικεντρώσουμε την προσοχή μας μόνο σε εκείνα, που διεκδικούν και θέλουν να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι και δε μπορεί, συνέχισε, να μην συζητηθεί το εδαφικό, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας, ιθαγένειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αξιώνει μορφές λύσης, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές ή αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Αναστασιάδης έθιξε στην ουσία το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή στη στιγμή στις συνομιλίες και απειλεί να τις οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση, δηλαδή την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς .Οι κύριοι Ερογλου και Οζερσάι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να δώσουν χάρτη και να μιλήσουν για ποσοστά επιστροφής εδαφών, διότι θα αναστατώσουν τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις από τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ είναι αναγκαίες στην περίπτωση μιας ομόσπονδης Κύπρου για να διασφαλίζονται η πολιτική ισότητα και καθαρότητα, σε πληθυσμό και γη, του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

Σχετικά άρθρα