Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν βάζει φωτιές στην Άγκυρα – Ο Ερντογάν ψάχνει έξοδο κινδύνου στην ΕΕ

Το Ιράν βάζει φωτιές στην Άγκυρα – Ο Ερντογάν ψάχνει έξοδο κινδύνου στην ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Στην απέλπιδα προσπάθεια απεγκλωβισμού από την ιδιότυπη απομόνωση που βιώνει η Τουρκία στις διεθνείς σχέσεις της τείνει χείρα φιλίας στην ΕΕ αλλά δυστυχώς για την Άγκυρα ο πάγος δεν δεν λέει να λιώσει ακόμη και για αυτό ευθύνεται ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απογειωνόταν για να επισκεφθεί τον Εμανουέλ Μακρόν ο γερμανικός Τύπος φιλοξενούσε άρθρο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο οποίο ζητούσε συμφιλίωση με το Βερολίνο.

Στο τέλος της ημέρας αυτό που έβγαινε μέσα από τα δημοσίευματα του διεθνούς Τύπου ήταν ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τσαβούσογλου είχαν μείνει με τον κλάδο ελαίας στο χέρι.

Αφού και οι δύο πέρα από την λεκτική πρόθεση συμβιβασμού δεν είχαν να προτείνουν συγκεκριμένες πράξεις.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ο Ερντογάν ζήτησε να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας χωρίς όμως να δεσμευθεί για το κράτος δικαίου στην χώρα του όπως του επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Έφαγε… πόρτα στο Παρίσι

Ο Τ. Ερντογάν είπε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι «δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» και ο Ε. Μακρόν του απαντούσε ξεκάθαρα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ.

…πόρτα και από το Βερολίνο

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο Μ. Τσαβούσογλου θα πήγαινε στην Γερμανία για να συναντήσει τον Σ. Γκάμπριελ, όχι όμως στο υπουργείο Εξωτερικών ως είθισται αλλά στον τόπο καταγωγής του, το… Goslar! Μια ξεκάθαρη υποβάθμιση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού που αποτυπώνουν το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών αυτή την περίοδο.

Το Ιράν βάζει φωτιά στην Αγκυρα

Οι κινήσεις αυτές των δύο κορυφαίων πολιτικώντης Τουρκίας δεν είναι τυχαίες. Έρχονται σε μια απέλπιδα προσπάθεια της Άγκυρας να κατεβάσει τους τόνους τουλάχιστον με την ΕΕ αφού οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τα Ιεροσόλυμα και την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου που καταδίκασε τον Τούρκο τραπεζίτη της Halkbank επειδή παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Εδώ βρίσκεται και το σημαντικότερο κλειδί των εξελίξεων για την Τουρκία αφού αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα την Αγκυρα.

Αγκυρα και Τεχεράνη αν και βρίσκονται σε αντίθετα θρησκευτικά στρατόπεδα (σουνίτες-σιίτες) το τελευταίο διάστημα είναι σε στενή επαφή και συνεννόηση. Η Άγκυρα αναγνωρίζει στην Τεχεράνη έχει μια ελάχιστη συνεννόηση εκεί που σε όλες τις άλλες πρωτεύουσες της περιοχής ανακαλύπτει μόνο κλειστές πόρτες και εχθρούς.

Το Ιράν χωρίς να είναι σύμμαχος της Τουρκίας τουλάχιστον σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι εχθρός.

Και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στην Τουρκία αυτό που συμβαίνει στο Ιράν με τις διαδηλώσεις υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί και στην Τουρκία. Όπως σημειώνει ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ: «Τα σχέδια αποσταθεροποίησης δεν θα μείνουν σε μία χώρα, θα επεκταθούν και στην περιοχή…. Ναι, τραυμάτισαν το Ιράν όπως προσπάθησαν να τραυματίσουν και να οδηγήσουν σε κατάρρευση την Τουρκία με το πραξικόπημα.. Θα συνεχίσουν, και θα το προσπαθήσουν με νέες μεθόδους».

Προσέγγιση διαρκείας

Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι προσπάθειες της Άγκυρας να βρει δίαυλο επικοινωνίας με την ΕΕ θα συνεχιστούν γιατί είναι μονόδρομος για την Τουρκία αυτή την χρονική περίοδο. Και από την ΕΕ θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες γιατί το μεταναστευτικό και η συμφωνία των δύο μερών είναι μία διαρκής βόμβα έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Οπότε πρέπει να μείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοικτοί. Αλλά τους όρους, δυστυχώς για την Τουρκία, τους βάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ν.Κοτζιάς είχε σημειώσει σε συνέντευξη του στον Real FM: «θα δείτε επίσης ότι πολλές δυνάμεις που τσακωνόντουσαν στο παρελθόν, τους προηγούμενους μήνες, με την Τουρκία θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία και αυτό που φρόντισε η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν, όταν αυτές θα ξαναφτιάχνουν τις σχέσεις τους, να μην είμαστε εμείς μόνοι μας εκτεθειμένοι σε μια εχθρότητα που δεν χρειάζεται».

Ακόμη είμαστε στην αρχή…

Σχετικά άρθρα