Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία μετά τη δολοφονία ακτιβίστριας δικηγόρου

Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία μετά τη δολοφονία ακτιβίστριας δικηγόρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Διαφθορά, Δικαιοσύνη, Δολοφονίες, Ουκρανία,

Διαδηλώσεις πυροδότησε η βίαιη δολοφονία δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κίεβο της Ουκρανίας. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν εκτεταμένη διαφθορά στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Η Ιρίνα Νοζντόφσκα εντοπίστηκε νεκρή σε όχθες ποταμού από έναν περαστικό σε προάστιο στο βόρειο Κίεβο την 1η Ιανουαρίου. Ηλικίας 38 ετών, η εξαφάνισή της είχε αναφερθεί στις 29 Δεκεμβρίου. Το πτώμα της έφερε πολλαπλά τραύματα, σύμφωνα με τις αναφορές. «Υπήρχε τόσος θυμός, τόσο μίσος» είπε η κόρη της, Αναστάζια σε ουκρανικά μέσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλιμκίν, περιέγραψε το φόνο ως «πρόκληση για το κράτος» και την υπόθεση ως «δοκιμασία για την ικανότητα της κοινωνίας να προστατεύσει τις γυναίκες ακτιβίστριες και να ενδυναμώσει τη δικαιοσύνη ως σύνολο».
Σοκ για τη δολοφονία εξέφρασε η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία.

Η Νοζντρόφσκα εξαφανίστηκε δύο ημέρες αφότου βοήθησε να σταματήσει η απελευθέρωση του Ντμίτρο Ροσοσάνσκι, ανιψιού ενός δικαστή με μεγάλη επιρροή.

Ο Ροσοσάνσκι φυλακίστηκε το Μάιο για επτά χρόνια επειδή παρέσυρε και σκότωσε με το αυτοκίνητό του την αδερφή της Νοζντρόφσκα, Σβετλάνα Σαπατάνισκα. Το ατύχημα συνέβη το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ ο Ροσοσάνσκι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Το αίτημά του για αμνηστία μετά από 8 μήνες ποινής απορρίφθηκε στις 27 Δεκεμβρίου από έναν δικαστή στο Κίεβο. Η Νοζντρόφσκα είχε διεξάγει μια δημόσια εκστρατεία για να εγείρει ανησυχία για την υπόθεση.

Πριν και μετά το Μάιο, η δικηγόρος έλαβε πολλές απειλές θανάτου, όπως και το Δεκέμβριο. Η κόρη της επίσης δέχθηκε επίθεση από αγνώστους το 2016 και η μητέρα της ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την υπόθεση.

Ειδικό κλιμάκιο ερευνά τη δολοφονία

Σύμφωνα με την αστυνομία, ειδικό κλιμάκιο έχει αναλάβει τις έρευνες για τη δολοφονία της Νοζντρόφσκα. Οι αστυνομικοί διερευνούν το ενδεχόμενο σύνδεσης με την υπόθεση του Ροσοσάνσκι. Η οικογένειά του δεν έχει σχολιάσει τα γεγονότα.

Ωστόσο, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα κεντρικά της αστυνομίας στο Κίεβο στις 2 Ιανουαρίου για να ζητήσουν την απονομή δικαιοσύνης αλλά και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Άρσεν Αβάκοφ.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση. «Οι πολίτες έχουν δει πολλές υποθέσεις πρόσφατα όπου κακοποιοί, δολοφόνοι έχουν ελευθερωθεί από διεφθαρμένα δικαστήρια» είπε ένας βουλευτής. Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Σαακασβίλι υποστήριξε ότι η Νοζντόφσκα σκοτώθηκε από «εγκληματικό σύστημα».

Σχετικά άρθρα