Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξω από τη Βαγδάτη οι Τζιχαντιστές – Οι ΗΠΑ έτοιμες να χτυπήσουν!

Έξω από τη Βαγδάτη οι Τζιχαντιστές – Οι ΗΠΑ έτοιμες να χτυπήσουν!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαγδάτη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Μπάρακ Ομπάμα,

Έξω από την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, βρίσκονται οι δυνάμεις των Τζιχαντιστών (φανατικών ισλαμιστών) που επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα σε ισλαμικό κράτος.

Οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνουν ανίκητοι, με τον ιρακινό στρατό να μη δείχνει ικανός ή αποφασισμένος να τους αναχαιτίσει.

Σύμφωνα με το CBS η κυβέρνηση του Ιράκ πραγματοποίησε επίθεση κατά των ανταρτών στην περιοχή Ιρμπίλ, αλλά όπως φαίνεται τίποτα δεν αποθαρρύνει τους τζιχαντιστές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα πλήξουν και τις ιερείς για τους Σιίτες πόλεις Καρμπάλα και Ναζάφ.

Όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με την αραβόφωνη ιστοσελίδα Al Sumaria News, οι αντάρτες βρίσκονται μόλις 60 χιλιόμετρα από την Βαγδάτη.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, αφού κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκάλεσε σοκ όταν δήλωσε πως θα διανείμει όπλα στους πολίτες, που επιθυμούν να γίνουν εθελοντές στρατιώτες, ώστε να πολεμήσουν τους αντάρτες.

«Η κυβέρνηση χαιρετίζει την επιθυμία των πολιτών και μελών των φυλών να δηλώσουν εθελοντές και να πάρουν τα όπλα (…) για να υπερασπιστούν την πατρίδα και να νικήσουν», δήλωσε ο αλ Μαλίκι.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία του σήμερα, Πέμπτη, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ιράκ, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πως δεν αποκλείει τίποτα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τη Βαγδάτη, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει ότι οι τζιχαντιστές δε θα καταλάβουν το Ιράκ.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση όταν τα εθνικά συμφέροντα απειλούνται», επισήμανε ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν όλα τα σενάρια και ενδιαφέρονται για την κατάσταση που επικρατεί.

Βέβαια, το ενδιαφέρον του πιθανώς να ενισχύεται καθώς οι ΗΠΑ πραγματοποιούν αποστολή στο Ιράκ αμερικανικών αεροσκαφών, πυραύλων και οπλισμού, ενώ ο Ομπάμα διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να παρέχει ενισχύσεις στη Βαγδάτη ώστε να διασφαλίσει ότι οι τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιτύχουν.

Σχετικά άρθρα