Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία έστειλε επιπλέον στρατεύματα στο Κατάρ

Η Τουρκία έστειλε επιπλέον στρατεύματα στο Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κατάρ, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία έστειλε επιπλέον στρατεύματα στο Κατάρ, στη βάση που διατηρεί στο μικρό εμιράτο του Περσικού Κόλπου. Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017, όταν ξέσπασε κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες αραβικές χώρες, που το κατηγόρησαν ως χρηματοδότη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, η Τουρκία ανέλαβε τον ρόλο του «προστάτη» του εμιράτου αποστέλλοντας σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην επικράτειά του.

Οι νέες τουρκικές ενισχύσεις στο Κατάρ έφτασαν αεροπορικώς την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το καταριανό υπουργείο Άμυνας.

Οι Τούρκοι στρατιώτες που έφτασαν την Τρίτη θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στη Ντόχα τουρκικές δυνάμεις.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ είναι αποτέλεσμα της αμυντικής συμφωνίας του 2014 μεταξύ των δύο κρατών. Η συμφωνία προβλέπει τουρκική βάση στο Κατάρ και αποστολή στρατευμάτων ύστερα από αίτημα της καταριανής κυβέρνησης.

Αυτές οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής κάνουν πολλούς να μιλούν για συμμαχία της Τουρκίας με το Ιράν, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κατάρ, συμμαχία που στρέφεται κατά της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του την Τρίτη από το Χαρτούμ του Σουδάν, διέψευσε την ύπαρξη αμυντικού άξονα μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Κατάρ.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2017 η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τζιχαντιστικές και σεχταριστικές ένοπλες οργανώσεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Συγκεκριμένα το Κατάρ κατηγορείται ότι υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα και ότι προωθεί τις απόψεις των οργανώσεων αυτών και μέσω του καναλιού του, του Αλ Τζαζίρα.

Στις κυρώσεις που επέβαλλαν οι άλλοι Άραβες στο Κατάρ, η Τουρκία έσπευσε να επέμβει ως «προστάτης» του εμιράτου, ανεφοδιάζοντάς το με τρόφιμα και αποστέλλοντας στρατεύματά της για την προστασία του Εμίρη και της κυβέρνησής του.

Η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα των αραβικών κρατών να σταματήσει να προστατεύει το Κατάρ.

Σχετικά άρθρα