Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

28 χρόνια κάθειρξη σε Αμερικανό τζιχαντιστή που σχεδίαζε τη δολοφονία της Πάμελα Γκέλερ

28 χρόνια κάθειρξη σε Αμερικανό τζιχαντιστή που σχεδίαζε τη δολοφονία της Πάμελα Γκέλερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πάμελα Γκέλερ, Τζιχαντιστές,

Ο Αμερικανός εξισλαμισμένος Ντέιβιντ Ράιτ (David Wright) καταδικάστηκε σε 28 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο των ΗΠΑ επειδή κρίθηκε ένοχος ότι σχεδίαζε τη δολοφονία της συντηρητικής Αμερικανίδας ακτιβίστριας και μπλόγκερ, Πάμελα Γκέλερ (Pamela Geller).

Η Πάμελα Γκέλερ είναι πασίγνωστη στις ΗΠΑ για την αντι-ισλαμική ρητορική της και οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για «ισλαμοφοβία».

Η Πάμελα Γκέλερ είχε διοργανώσει στο Τέξας την έκθεση σκιτσογραφίας με θέμα τον Προφήτη Μωάμεθ, η οποία έγινε στόχος ένοπλης επίθεσης από δύο τζιχαντιστές στις 3 Μαΐου 2015. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από τον χώρο της έκθεσης και οι δύο τζιχαντιστές έπεσαν νεκροί, ενώ τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός. Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση ανέλαβε τότε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ντέιβιντ Ράιτ, από το Έβερετ βόρεια της Βοστόνης, κατηγορήθηκε ως αρχηγός συμμορίας που είχε στόχο να δολοφονήσει την Πάμελα Γκέλερ. Το σχέδιο δολοφονίας, που αντλούσε έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος, ήθελε να τιμωρήσει την Πάμελα Γκέλερ για «προσβολή» του Προφήτη Μωάμεθ -εξαιτίας της έκθεσης σκιτσογραφίας- αλλά και της ευρύτερης αντι-ισλαμικής ρητορικής της.

Αν και το σχέδιο για τη δολοφονία της Γκέλερ δεν προχώρησε ποτέ, ο θείος του καταδικασθέντα Ράιτ, Ουσάμα Ραχίμ, του είπε -σε τηλεφωνική τους συνομιλία που καταγράφηκε από τις Αρχές- ότι είχε αποφασίσει να επιτεθεί σε αστυνομικούς και ο Ράιτ από την πλευρά του τον ενθάρρυνε να το πράξει, συμβουλεύοντας τον μάλιστα πριν την επίθεση να φροντίσει να σβήσει όλα τα αρχεία που είχε στον υπολογιστή του.

Ώρες μετά αυτή τη συνομιλία, ο Ουσάμα Ραχίμ έπεφτε νεκρός από αστυνομικές σφαίρες στη Βοστόνη στην απόπειρά του να μαχαιρώσει αστυνομικούς.

Στο δικαστήριο ο Ντέιβιντ Ράιτ εμφανίστηκε μετανιωμένος. Αποκήρυξε το Ισλαμικό Κράτος και ζήτησε συγγνώμη από την Πάμελα Γκέλερ, την Αστυνομία και την οικογένειά του.

«Τίποτα από όσα πω δεν μπορεί να διορθώσει το πόνο που προκάλεσα», είπε απολογούμενος ο 28χρονος τζιχαντιστής. «Εύχομαι ειλικρινά να μου δοθεί η ευκαιρία να βοηθήσω άλλους να αποφύγουν τα λάθη που διέπραξα».

Ο Ράιτ ισχυρίστηκε επίσης ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε ποτέ να κάνει κακό, αλλά υποκρινόταν τον υποστηρικτή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διαδίκτυο για να τραβήξει την προσοχή.

Είπε ακόμα ότι το σχέδιο για τη δολοφονία της Γκέλερ ήταν «λόγια του αέρα» και ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι ο θείος του εννοούσε σοβαρά να επιτεθεί σε αστυνομικούς.

Σχετικά άρθρα