Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαλάρωση της νομοθεσίας για τη διαφθορά προτείνουν βουλευτές στη Ρουμανία – Μέσα και οι “σεξουαλικές χάρες”

Χαλάρωση της νομοθεσίας για τη διαφθορά προτείνουν βουλευτές στη Ρουμανία – Μέσα και οι “σεξουαλικές χάρες”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σειρά αλλαγών στον ποινικό κώδικα, που αποποινικοποιούν αρκετά σοβαρά αδικήματα διαφθοράς περιλαμβανομένου και του εγκλήματος κατάχρησης εξουσίας, κατέθεσε το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στη Ρουμανία, στη δεύτερη απόπειρά του φέτος να αποδυναμώσει το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει τη Ρουμανία μεταξύ των πλέον διεφθαρμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες, αν και η Ε.Ε. έχει επαινέσει τους δικαστικούς για τις προσπάθειές τους να πατάξουν τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο.

Με βάση νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μια ομάδα Σοσιαλδημοκρατών βουλευτών προτείνει τα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας που προκαλούν οικονομική ζημία μικρότερη των 200.000 ευρώ να μην θεωρούνται πλέον αξιόποινα.

Άλλες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μικρότερες ποινές για δωροληψία και άλλα αδικήματα διαφθοράς, καθώς και την αποποινικοποίηση της δωροληψίας για λογαριασμό άλλου πέραν του κατηγορουμένου.

Επίσης, η εκμετάλλευση της θέσης κάποιου για να αποσπά σεξουαλικές χάρες δεν θα αποτελεί πλέον έγκλημα.

Εάν εγκριθούν οι αλλαγές αυτές, θα σημάνουν το τέλος της δίκης του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του προέδρου της κάτω Βουλής Λίβιου Ντραγκνέα, που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας.

Δεκάδες βουλευτές και δήμαρχοι από όλα τα κόμματα αναμένεται να επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές.

Από το 2006, η εισαγγελία διαφθοράς της Ρουμανίας έχει παραπέμψει σε δίκη 72 μέλη του κοινοβουλίου.

Στις αρχές του 2017, μια παρόμοια απόπειρα να αποποινικοποιηθούν κάποια αδικήματα κατάχρησης εξουσίας προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα.

Τότε, ο κυβερνών συνασπισμός υπαναχώρησε, αλλά επανέφερε τώρα το νομοσχέδιο.

Σχετικά άρθρα