Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέντε χρόνια κάθειρξη σε 27χρονο εξισλαμισμένο Βρετανό που ήθελε να πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος

Πέντε χρόνια κάθειρξη σε 27χρονο εξισλαμισμένο Βρετανό που ήθελε να πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές,

Σε πέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας εξισλαμισμένος Βρετανός, ο 27χρονος Ίσμαελ Γουάτσον (πρώην Τζακ Γουάτσον), που επιχείρησε να φτάσει στη Συρία για να πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αλλά τον πρόλαβαν και τον σταμάτησαν στην Τουρκία πριν περάσει τα σύνορα.

Ο Γουάτσον αντάλλασσε μηνύματα μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής στο κινητό του με Βρετανούς πράκτορες που υποδύονταν τους τζιχαντιστές.

Σε αυτά τα μηνύματα ο 27χρονος διακήρυττε «μίσος για τη δυτική κοινωνία» και την αποφασιστικότητά του να πολεμήσει σε έναν «ιερό πόλεμο ενάντια στους δυτικούς καταπιεστές».

Ο Γουάτσον, που πάσχει από διπολική διαταραχή, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες, επέλεξε να εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του απέναντι στη Δικαιοσύνη και αρνήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε αν και απόντα.

Με καταγωγή από το Λίβερπουλ, από μη μουσουλμανική οικογένεια, ο Γουάτσον περιγράφηκε από τη μητέρα του ως «μελαγχολικός, ήπιος και ευεπηρέαστος».

Μετά τον εξισλαμισμό του «ριζοσπαστικοποιήθηκε σύντομα» και το 2015 παντρεύτηκε τη Σαρμίνα Μπέγκουμ σε ένα τζαμί στο Μπέρμιγχαμ.

Ο γάμος τους χάλασε τον Ιανουάριο του 2016 καθώς ο Γουάτσον άρχισε να γίνεται όλο και πιο ακραίος. Παρακολουθούσε μετά μανίας βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Μεταξύ Ιανουαρίου και 23 Φεβρουαρίου 2016 ο Γουάτσον έκανε όλες τις προετοιμασίες για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Πήρε μια πτήση για το Μαρόκο και από εκεί μια άλλη για την Τουρκία, ζητώντας βοήθεια από επαφές μέσω διαδικτύου για να τον περάσουν τα σύνορα με τη Συρία. Δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι μιλούσε με δύο Βρετανούς πράκτορες που υποκρίνονταν τους τζιχαντιστές.

Τον συνέλαβαν τελικά οι τουρκικές Αρχές, ύστερα από συνεννόηση με τις βρετανικές και αφού πέρασε κάποιο διάστημα σε τουρκικά κελιά εκδόθηκε στη Βρετανία.

Ο ίδιος ήθελε να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος στην παραγωγή προπαγανδιστικών βίντεο, στο μαγείρεμα και στην επιμέλεια κειμένων.

Η βρετανική Δικαιοσύνη έκρινε ότι είχε επιθυμία να πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος και να σκοτώσει για εκείνο.

Σχετικά άρθρα