Εν τω μεταξύ, όσο εμείς συζητάμε πώς θα λέγονται τα Σκόπια και εάν θα τους δώσουμε ως επίθετο το όνομα της Μακεδονίας μας, όπως και ποια θα είναι η ταυτότητα των πολιτών του πολυεθνικού κρατιδίου -κι όλα αυτά για να ενταχθεί το περίκλειστο κρατίδιο στο ΝΑΤΟ και… βλέπουμε για την ΕΕ- φαίνεται ότι οι Βουλγαρόφωνοι Σκοπιανοί το έχουν «λύσει» το ζήτημα.
Εβδομήντα χιλιάδες (70.000) Βουλγαρόφωνοι Σκοπιανοί έχουν πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα και το βουλγαρικό διαβατήριο, είναι δηλαδή πολίτες της ΕΕ και Βούλγαροι κανονικοί.
Άλλοι τόσοι έχουν αιτηθεί το βουλγαρικό διαβατήριο και βρίσκονται στην αναμονή.
Δηλαδή, περισσότερο από το 10% των «Σλαβομακεδόνων» ήδη επέστρεψε στις βουλγάρικες ρίζες του και με βούλα, γυρίζοντας την πλάτη στις καταγωγές από Μεγαλέξανδρους και στους ισχυρισμούς περί «μακεδονικού έθνους».
Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αγνοηθεί από την κυβέρνηση του κρατιδίου και μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο, εξέφρασε την άποψη ότι μόλις η χώρα του γίνει μέλος της ΕΕ θα πάψει να χάνει πολίτες προς τη Βουλγαρία.
Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καταλάβει, ή δεν θέλουν να το καταλάβουν, ότι επειδή τους θέλει το ΝΑΤΟ λόγω κάποιων στρατηγών που βάφουν τον χάρτη, δεν σημαίνει ότι την ίδια βιασύνη έχει και η ΕΕ.
Ακόμα και με λύση του ονόματος θα περάσουν χρόνια μέχρι να γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε ας είναι προετοιμασμένοι για χάσιμο και άλλων διαβατηρίων.
Στο τέλος, όταν θα έρθει η ώρα να μπουν στην ΕΕ, θα είναι μια χώρα εκτός Ένωσης με Ευρωπαίους πολίτες εάν το συνεχίσει έτσι η Βουλγαρία, ή ακόμα χειρότερα μια «κάτι Μακεδονία» με Αλβανούς και Βούλγαρους, δηλαδή θα έχει αποκαλυφθεί πλήρως η φάρσα.