Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Με εντολές των Τούρκων έβγαλα 250 μέλη του ISIS από την Τζαραμπλούς – Αυτοί πήγαν στην Ευρώπη»

«Με εντολές των Τούρκων έβγαλα 250 μέλη του ISIS από την Τζαραμπλούς – Αυτοί πήγαν στην Ευρώπη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζαραμπλούς, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Περίπου 250 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος διέφυγαν από τη Συρία και πέρασαν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας από το συνοριακό πέρασμα της πόλης Τζαραμπλούς, στη βορειοδυτική Συρία. Η εν λόγω περιοχή τελεί υπό τουρκική κατοχή από τον Αύγουστο του 2016 και σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία είναι οι τουρκικές Αρχές που μετέφεραν τους 250 τρομοκράτες από τη Συρία και τους άφησαν να φτάσουν σε χώρες της Ευρώπης.

Αυτά καταγγέλλει ο Μιχέμεντ Κασίμ Ελ Χεσέν (φωτογραφία), ο οποίος αποσκίρτησε από τους Σύρους μισθοφόρους των Τούρκων και εντάχθηκε στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο Μιχέμεντ Κασίμ Ελ Χεσέν ήταν οπλαρχηγός στον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Η ένοπλη ομάδα που ήταν επικεφαλής συνεργάστηκε με τους Τούρκους στη εισβολή στη βορειοδυτική Συρία, δηλαδή στην επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη», με δράση στο τρίγωνο μεταξύ των πόλεων Τζαραμπλούς, Αζάζ και Αλ Μπαμπ. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τους φιλότουρκους μισθοφόρους και εντάχθηκε στις SDF.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya, ο Ελ Χεσέν μαρτύρησε ότι η Τουρκία έχει πολύ στενές σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ο 33χρονος Ελ Χεσέν είναι από την επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία και ήταν αστυνομικός του συριακού κράτους πριν τον εμφύλιο.

Το 2012 εγκατέλειψε την Αστυνομία και εντάχθηκε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Μετά την εισβολή στην επαρχία του της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της Αλ Κάιντα, κατέφυγε στην επαρχία Χατάι (Αντιόχεια) της Τουρκίας και στη συνέχεια βρέθηκε στην Τζαραμπλούς ακολουθώντας τις δυνάμεις εισβολής υπό τον τουρκικό στρατό.

Εκεί ανέλαβε καθήκοντα «συνδέσμου» μεταξύ του τουρκικού στρατού και των αραβικών φυλών της επαρχίας της Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Η Τουρκία, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, ήθελε να προσεταιριστεί τις αραβικές φυλές της Ντέιρ Αλ Ζουρ γιατί ακόμα τότε είχε στα σχέδιά της να καταλάβει όλη την ανατολική Συρία. Σχέδιο που τελικά δεν της επιτράπηκε από τη Δύση, που επέλεξε τους Κούρδους ως συμμάχους του δυτικού κόσμου στη Συρία.

Ο ίδιος αποκάλυψε και πώς η Τουρκία κατέλαβε την πόλη Τζαραμπλούς, που κατεχόταν από το Ισλαμικό Κράτος, μέσα σε μόλις τρεις ώρες:

«Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε την παράδοση της Τζαραμπλούς με το Ισλαμικό Κράτος πριν ξεκινήσει την επιχείριση [εισβολής στη Συρία]. Ρωσία και συριακό καθεστώς ήταν επίσης ενήμεροι για αυτή τη διαπραγμάτευση. Υπήρξε και συνάντηση μεταξύ Ρώσων, Σύρων και Τούρκων αξιωματούχων στην Καρκαμίς [τουρκική παραμεθόρια πόλη σε μικρή απόσταση από τη συριακή Τζαραμπλούς]. Όταν οι Τούρκοι εισήλθαν στην Τζαραμπλούς, 250 επιλεγμένα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μεταφέρθηκαν στις τουρκικές πόλεις Κιλίς και Γκαζιάντεπ μέσω του συνοριακού περάσματος Καρκαμίς. Ένας από τους υπεύθυνους της μεταφοράς [των τζιχαντιστών] ήμουν εγώ. Αργότερα έμαθα ότι αυτοί οι μαχητές του ISIS στάλθηκαν στην Ευρώπη. Άλλοι μαχητές του ISIS μεταφέρθηκαν στην Αλ Μπαμπ, στη Χάμα και στη Ράκα με τις οικογένειές τους».

Αναφέρθηκε επίσης και στις υποτιθέμενες μάχες που έδωσαν οι Τούρκοι ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Τζαραμπλούς.

«Σε ένα χωριό κοντά στην Τζαραμπλούς, οι τζιχαντιστές του ISIS άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν τρεις Τούρκους στρατιώτες. Αυτή η εμπλοκή είτε ήταν λάθος, είτε από πρόθεση για να δημιουργήσουν τις εντυπώσεις ότι διεξάγονται μάχες. Καμία μάχη δεν δόθηκε».

Σχετικά άρθρα