Όνειρα για την προεδρία της Λιβύης κάνει ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, που ετοιμάζεται να κατεβεί υποψήφιος στις εκλογές του ερχόμενου χρόνου.
Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ Καντάφι έχει ετοιμάσει μάλιστα την πολιτική του πλατφόρμα και θα ανακοινώσει σύντομα τα σχέδιά του, τόνισε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπασέμ αλ Χασίμι αλ Σουλ.
Μέχρι το θάνατο του πρώην δικτάτορα της Λιβύης στα χέρια αντικαθεστωτικών τον Οκτώβριο του 2011 ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος του θεωρείτο από ορισμένους στη βορειοαφρικανική χώρα μεταρρυθμιστής, που θα παραλάμβανε κάποια στιγμή το δακτυλίδι της εξουσίας από τον πατέρα του και παραμένει πρόσωπο-κλειδί για εκείνους που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να πίνουν νερό στο όνομμα του Καντάφι.
Οι τελευταίοι προσπαθούν να ανακτήσουν την επιρροή τους στη Λιβύη και παρουσιάζουν τον Σαϊφ αλ Ισλάμ ως το άτομο που θα βοηθήσει στη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων παρατάξεων στη χώρα, μολονότι πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.
Από το περιβάλλον του λένε ότι ο 45χρονος Σαϊφ ελπίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα αντιγράψουν κάποια σημεία του προγράμματός του, ώστε να βοηθηθεί η χώρα να επιστρέψει στη σταθερότητα από την παρούσα μεταβατική φάση.
«Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ σχεδιάζει να επιβάλει περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα σύμφωνα με τη γεωγραφία της Λιβύης και σε συντονισμό με όλες τις παρατάξεις», δήλωσε ο αλ Σουλ.
Ο Σαϊφ είχε καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και μάλιστα καταδικάστηκε σε θάνατο προ διετίας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Ιούνιο, έξι χρόνια μετά την εξέγερση που οδήγησε τον πατέρα του στο θάνατο και βύθισε τη χώρα στην αναρχία καθώς εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας ισλαμιστές μαχητές και δίκτυα δουλεμπόρων, που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου.
Ο Μουαμάρ Καντάφι είχε δέκα παιδιά, τα δύο εκ των οποίων υιοθετημένα. Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος του. Τρεις από τους γιους του Καντάφι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης. Ο μεγαλύτερος γιος του, Μουχάμαντ, θεωρείτο πιθανός διάδοχός του, αλλά δεν εκδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον. Ο τρίτος γιος του, ο πρώην ποδοσφαιριστής Αλ Σάαντι, συνελήφθη πριν από τρία χρόνια στο Νίγηρα και αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με το θάνατο ενός άλλου ποδοσφαιριστή.
Αντίπαλος ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ (;)
Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν περί τα μέσα του ερχόμενου έτους κι ο Σαϊφ αλ Ισλάμ ίσως βρει απέναντί του -εφόσον πράγματι κατεβεί ως υποψήφιος- τον αμφιλεγόμενο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγό του λεγόμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού, που μάχεται κατά των Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην ανατολική Λιβύη με τη στήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Κυριακή ο Χαφτάρ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως σπεύσει να καλύψει το κενό εξουσίας στη χώρα, αν και δεν είπε ξεκάθαρα αν θα κατεβεί ως υποψήφιος στις εκλογές ή θα αδράξει τα ηνία της Λιβύης νωίτερα.
Η τελευταία φορά που έγιναν εκλογές στη Λιβύη ήταν το 2014, αλλά αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένοπλη σύγκρουση και να δημιουργηθούν δύο αντίπαλα κοινοβούλια και δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στην Τρίπολη και στα ανατολικά.