Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΟΚ στην Άγκυρα: Τουρκία και Κατάρ κατονομάστηκαν από τον ΜακΜάστερ ως εχθροί των ΗΠΑ

ΣΟΚ στην Άγκυρα: Τουρκία και Κατάρ κατονομάστηκαν από τον ΜακΜάστερ ως εχθροί των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κατάρ, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Λευκός Οίκος, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ,

Η είδηση που σας μεταδίδουμε είναι συγκλονιστική και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να τη «θάψουν». Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, κατονόμασε δημόσια το Κατάρ και την Τουρκία ως υποστηρικτές των τζιχαντιστών και κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Policy Exchange, σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον στις 12 Δεκεμβρίου, ο κ. ΜακΜάστερ προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τράμπ θα δημοσιοποιήσει τη νέα εθνική στρατηγική της Ουάσιγκτον στα θέματα ασφαλείας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου κατονόμασε το Κατάρ και την Τουρκία ως τους νέους υποστηρικτές των εξτρεμιστών μουσουλμάνων και δήλωσε ότι αυτές οι δύο χώρες από κοινού θα θεωρούνται εφεξής ως ένας από τους τρεις πιο σημαντικούς κινδύνους στο νέο αμερικανικό δόγμα ασφαλείας.

Οι τρεις κίνδυνοι για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι -σύμφωνα με τον στρατηγό ΜακΜάστερ- οι ακόλουθοι: α) Ρωσία και Κίνα, β) Ιράν και Βόρεια Κορέα και γ) Κατάρ και Τουρκία ως υποστηρικτές των εξτρεμιστών.

Για την Τουρκία ανέφερε ότι τα αυξανόμενα προβλήματα με την Δύση οφείλονται στην άνοδο του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρομοίωσε το ΑΚΡ με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Το TRIBUNE σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχεται δημόσια ότι πίσω από τους τζιχαντιστές βρίσκονται η Τουρκία και το Κατάρ και αναγνωρίζει ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Όπως μεταδίδει ο The National, ο κ. ΜακΜάστερ κατηγόρησε το Κατάρ και την Τουρκία για την ανάληψη ενός «νέου ρόλου» ως κύριων χορηγών και πηγών χρηματοδότησης για την εξτρεμιστική ισλαμική ιδεολογία που στοχεύει τα δυτικά συμφέροντα.

«Η ριζοσπαστική ισλαμική ιδεολογία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους», είπε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απειλή αυτή είχε αντιμετωπιστεί «μυωπικά» στο παρελθόν.

«Δεν δώσαμε αρκετή προσοχή στο πώς η [ριζοσπαστική ισλαμική ιδεολογία] προωθείται μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, ιεροδιδασκαλείων και άλλων κοινωνικών οργανώσεων».

Ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας σε ορισμένους από αυτούς τους οργανισμούς πριν από δεκαετίες, κατονόμασε το Κατάρ και την Τουρκία ως τους κύριους υποστηρικτές των ισλαμιστικών οργανώσεων επί του παρόντος.

«[Αυτό] γίνεται τώρα περισσότερο από το Κατάρ και από την Τουρκία», ανέφερε.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα αυξανόμενα προβλήματα της Τουρκίας με τη Δύση οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκική αντίδραση

Δριμεία ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε «αβάσιμες» και «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Στην ίδια ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να βλέπει τις ΗΠΑ ως φίλο και σύμμαχο», εκφράζοντας την προσδοκία για ανάλογη συμπεριφορά από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα