Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ: Μισό εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Μοσούλη

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ: Μισό εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Μοσούλη,

Σκηνές χάους επικρατούν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιρακ, που κατελήφθη από τζιχαντιστές της ISIL, οι οποίοι -με εφαλτήριο την πόλη- προέλασαν και στην κωμόπολη Μπαϊτζί, όπου υπάρχει σημαντική μονάδα διύλισης πετρελαίου.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης μοιάζει ανήμπορη απέναντι στη μάχη με τους ισλαμιστές. Οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο και διασώζοντας όσα υπάρχοντά τους μπορούν με φόντο τις μαύρες σημαίες που έχουν υψώσει στα κτίρια οι ένοπλοι της ISIL.

Όπως μεταδίδει το BBC, ανάμεσά στους 500.000 εκτοπισμένους  βρίσκονται ακόμη και στρατιώτες που εγκαταλείπουν την πόλη. Ήδη έχουν ξεκινήσει να στήνονται καταυλισμοί σε πόλεις των κουρδικών περιοχών του Ιράκ, αλλά ουσιαστικά η κυβέρνηση της Βαγδάτης είναι τραγικά απούσα.

Την ίδια ώρα, ομάδα της ISIL έθεσε υπό τον έλεγχο της οργάνωσης και το Μπαϊτζί, που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη και πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την πόλη με τη Βαγδάτη.

Κατά τη συνήθη τακτική τους, οι ένοπλοι πυρπόλησαν το κτίριο της τοπικής δικαστικής αρχής και το αστυνομικό τμήμα.

Το βασικότερο «λάφυρο», το διυλιστήριο, φαίνεται επίσης ότι πέρασε στον έλεγχό τους σύμφωνα με το Reutets, καθώς η φρουρά του -περίπου 250 άτομα- φέρεται να συμφώνησε να παραδοθεί με όρο την ασφαλή διαφυγή τους.

Σχετικά άρθρα