Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η πείνα και το κρύο θερίζουν τους κατοίκους της Μοσούλης – Το 50% της πόλης είναι ερείπια

Η πείνα και το κρύο θερίζουν τους κατοίκους της Μοσούλης – Το 50% της πόλης είναι ερείπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Στην απελευθερωμένη από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) Μοσούλη του βορειοδυτικού Ιράκ η καθημερινότητα για τους κατοίκους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως μεταδίδει η κουρδική ιστοσελίδα Kurdistan24, το 50% της πόλης είναι κατεστραμμένο από τις οδομαχίες που δόθηκαν μεταξύ του ιρακινού στρατού και των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο, Οσάμα Αλ Νουτζαΐφι, η ιρακινή κυβέρνηση επανεξετάζει τα χρήματα που διαθέτει για ανοικοδόμηση της πόλης, επειδή μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ορισμένες “χώρες έδωσαν υποσχέσεις ότι θα παρείχαν οικονομική βοήθεια και θα συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση της Μοσούλης”, υπονοώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους.

Ο υπουργός Προγραμματισμού του Ιράκ, Σαλμάν Τζουμαΐλι, ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν δύο συμφωνίες ύψους 60,4 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση περιοχών που απελευθερώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε ότι η χώρα του εννοούσε ό,τι έλεγε για την ανοικοδόμηση απελευθερωμένων από το Ισλαμικό Κράτος πόλεων.

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014. Από τότε μέχρι την πλήρη απελευθέρωσή της μετά από τρία χρόνια κατοχής, η πόλη υπέστη τεράστιες καταστροφές στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις μεταφορές και φυσικά στις κατοικίες.

Κάτοικοι της Μοσούλης δήλωσαν στο Kurdistan24 ότι εάν δεν κάνει κάτι σύντομα η ιρακινή κυβέρνηση “το κρύο και η πείνα θα μας σκοτώσουν”.

“Οι συνθήκες ζωής είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς τους”.

Τα Ηνωμένα Έθνη, εξετάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες της Μοσούλης και κάνοντας επιτόπιες έρευνες, επιβεβαίωσαν ότι οι περισσότερες περιοχές της πόλης έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και χρειάζονται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμησή της.

Σχετικά άρθρα