Ιστορική συμφωνία επετεύχθη για το Brexit. Mετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, βγήκε τελικά «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες και ξεκινάει έτσι η β’ φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το περιέγραψε ως μια διαπραγμάτευση, όπου και οι δύο πλευρές – η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο – «έπρεπε να ακούσουν ο ένας τον άλλο, να προσαρμόσουν τη θέση τους και να επιδείξουν προθυμία για συμβιβασμό».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.
Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.
Μέι: Την ερχόμενη εβδομάδα Σύνοδος Κορυφής
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επεσήμανε ότι αναμένει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η χώρα της εγκαταλείπει την ΕΕ. Συμφωνία υπάρχει και για τα σύνορα με την Ιρλανδία και τα δικαιώματα των ευρωπαίων κατοίκων στη χώρα.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο. Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.
Βαρύς ο λογαριασμός
Σε ιστορική συμφωνία προχώρησε η Βρετανία σχετικά με τους όρους εξόδου της από την ΕΕ» γράφουν οι Financial Times και σημειώνουν πως υπάρχει «λευκός καπνός» με το κόστος του διαζυγίου να φτάνει τα 60 δισ. ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με βρετανική πηγή στο ποσό των 40-45 δισ. ευρώ προσδιορίζεται το κόστος που θα έχει το Brexit στη Βρετανία.
Η πληροφορία ήρθε λίγο μετά τη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
Ποια τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Ακολουθούν μερικά από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σύμφωνα με το Bloomberg:
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στους προϋπολογισμούς της ΕΕ για τα έτη 2019 και 2020 σαν να είχε παραμείνει στην Ένωση
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων προϋπολογισμού της ΕΕ που εκκρεμούν στις 31 Δεκεμβρίου 2020
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020
Τα δικαιώματα των πολιτών που περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στο πλαίσιο της εφαρμογής ή της ερμηνείας αυτών των δικαιωμάτων, τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στα δικαστήρια της Βρετανίας να ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερωτήσεις ερμηνείας και θα διαρκέσει οκτώ χρόνια.