Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, του εμιράτου που η κυβέρνησή του κατηγορείται ότι εξόπλιζε και χρηματοδοτούσε τους τζιχαντιστές, χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον “επικίνδυνη κλιμάκωση”, όπως μετέδωσε το καταριανό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.
Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, αυτός που έχει ίνδαλμά του τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.
Ο εμίρης Ταμίμ δεν θεωρείται και ό,τι… ευφυέστατο, οπότε μάλλον λίγο δύσκολο να είχε “προειδοποιήσει” τον Αμερικανό Πρόεδρο για οτιδήποτε.
Η Ιερουσαλήμ τα τελευταία 100 χρόνια
Η Ιερουσαλήμ πέρασε το 1917 -κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου- από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί αποχώρησαν από την πόλη, όταν άρχισε να γίνεται αντικείμενο σφοδρής διαμάχης μεταξύ Αράβων και Εβραίων.
Τελικά, το 1947 το δυτικό τμήμα της έγινε εβραϊκό και το ανατολικό αραβικό.
Το Ισραήλ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του το 1949.
Το 1967, στον πόλεμο των έξι ημερών, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν και τον ανατολικό τομέα της πόλης που κατεχόταν από την Ιορδανία.
Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή 50 χρόνια μετά, ολόκληρη η Ιερουσαλήμ είναι μια ισραηλινή πόλη, με τους μουσουλμάνους Άραβες να συνεχίζουν να ζουν στο ανατολικό τμήμα της.
Οι μουσουλμάνοι Άραβες της Παλαιστίνης ζητούν ο ανατολικός τομέας της Παλαιστίνης να γίνει η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται η Κνεσέτ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ), η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία και το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.