Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγιστάνας Μπάμπις: Αναλαμβάνει επισήμως το “τιμόνι” της Τσεχίας

Μεγιστάνας Μπάμπις: Αναλαμβάνει επισήμως το “τιμόνι” της Τσεχίας
Διαβάστε σχετικά για Αντρέι Μπάμπις, Εκλογές, Τσεχία,

Ο αρχηγός του κόμματος ΑΝΟ Αντρέι Μπάμπις ανέλαβε σήμερα καθήκοντα πρωθυπουργού στην Τσεχία, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο 63χρονος δισεκατομμυριούχος ίδρυσε το ΑΝΟ το 2011 ως κόμμα διαμαρτυρίας ενάντια στα κύρια κόμματα που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Υποσχόμενο να κάνει το κράτος πιο αποτελεσματικό και να πολεμήσει τη μετανάστευση, το ΑΝΟ απέσπασε 29,6% στις εκλογές και ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν διόρισε σήμερα τον Μπάμπις στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Μπάμπις δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη για τη μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας κι ενώ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 13 του μήνα.

Σύμφωνα με το τσέχικο Σύνταγμα, όπως εξηγεί το Reuters, απαιτείται να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης, διαδικασία που προγραμματίζεται για τα μέσα Ιανουαρίου με αβέβαιο αποτέλεσμα για τον μεγιστάνα.

Το ANO έχει κατακτήσει 78 έδρες στη βουλή της χώρας- των συνολικά 200 εδρών- αλλά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη από κανένα άλλο κόμμα.

Σχετικά άρθρα