Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ν. Κορέα: Αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή ο πλοίαρχος και τρία μέλη του πληρώματος του Sewol

Ν. Κορέα: Αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή ο πλοίαρχος και τρία μέλη του πληρώματος του Sewol
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λι Ζουν Σεκ, Ναυάγια, Νότια Κορέα, Πλοίο Sewol, Τζέισον Χα,

Ξεκινά σήμερα η δίκη για το ναυάγιο του μοιραίου πλοίου Sewol στη Νότιο Κορέα, ενώ ορισμένοι από τους κατηγορούμενους είναι αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή.

Το νοτιοκορεατικό οχηματαγωγό μετέφερε 476 άτομα, ανάμεσά τους 325 μαθητές σε σχολική εκδρομή, όταν ναυάγησε στις 16 Απριλίου ανοικτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας, πιθανότατα εξαιτίας υπερφόρτωσης, αφήνοντας 300 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους.

Η δίκη θα γίνει παρουσία δεκάδων συγγενών των θυμάτων σε τεταμένο κλίμα.

Ο πλοίαρχος Λι Ζουν-Σεκ και τρία ακόμη μέλη του πληρώματος προσάγονται στο δικαστήριο κατηγορούμενοι για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», που επισύρει την θανατική ποινή. Έντεκα ακόμη μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν ελαφρύτερες κατηγορίες.

Το πλήρωμα του Sewol κατηγορείται ότι εγκατέλειψε το πλοίο που βυθιζόταν μαζί με εκατοντάδες παγιδευμένους επιβάτες.
Ο μέχρι σήμερα απολογισμός είναι 172 διασωθέντες, 292 νεκροί και 12 αγνοούμενοι. Οι δύτες εξακολουθούν να ερευνούν το πλοίο.

Η τραγωδία συγκλόνισε την κοινή γνώμη, τόσο λόγω του νεαρού της ηλικίας των θυμάτων, όσο και λόγω των αποκαλύψεων της έρευνας που έφερε στο φως την ανεπάρκεια του πληρώματος, αλλά και την ανευθυνότητα και τη διαφθορά των αρχών ελέγχου και ασφαλείας της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, μεγάλος αριθμός δικηγορικών εταιρειών αρνήθηκε να αναλάβει την υπεράσπισή του πλοιάρχου Λι και τελικά ορίσθηκε από το δικαστήριο ομάδα έξι νεαρών δικηγόρων.

«Το δικαστήριο θα τελεί υπό ισχυρή πίεση. Η συγκίνηση της κοινής γνώμης παραμένει έντονη. Εδώ δεν έχουμε σώμα ενόρκων. Δικαστές, επαγγελματίες και ανεξάρτητοι θα πρέπει να κατορθώσουν να αγνοοήσουν τις εξωτερικές πιέσεις», δήλωσε ο Τζέισον Χα, επικεφαλής δικηγορικής εταιρείας της Σεούλ.

Περί τους 60 θανατοποινίτες βρίσκονται στις φυλακές της Νότιας Κορέας, ωστόσο εκτελέσεις δεν πραγματοποιούνται από το 1997.

Σχετικά άρθρα