Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που θα χαρακτηρίζει ξένα ΜΜΕ ως “πράκτορες του εξωτερικού”

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που θα χαρακτηρίζει ξένα ΜΜΕ ως “πράκτορες του εξωτερικού”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Russia Today, Βλάντιμιρ Πούτιν, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Πράκτορες, Ραδιόφωνο, Ρωσία, Τηλεόραση,

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το Σάββατο τον νόμο που επιτρέπει στις Αρχές της Μόσχας να καταχωρούν μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού», αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο γεγονός ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) υποχρεώθηκε να καταχωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) στα μέσα Νοεμβρίου και αυτή την εβδομάδα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), δημοσιεύθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο όπου δημοσιοποιούνται τα νομικά έγγραφα των ρωσικών Αρχών και τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Το κείμενο επιτρέπει την καταχώρηση οποιουδήποτε διεθνούς μέσου μαζικής ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία υπό την αμφιλεγόμενη ονομασία «πράκτορας του εξωτερικού» έπειτα από απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο νόμος αυτός παρουσιάζεται ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ να καταχωρίσουν ως «πράκτορα του εξωτερικού» το τηλεοπτικό δίκτυο RT που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος.

Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις Αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα μέσα ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι ραδιοσταθμοί Voice of America και Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που προειδοποιήθηκαν από τη Μόσχα ότι ενδέχεται προσεχώς να πρέπει να χαρακτηρισθούν «πράκτορες».

Σχετικά άρθρα