Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aκιντζί: Δεν είναι ρεαλιστικό να ονειρεύονται ότι θα αποτραβηχτεί η Τουρκία από την Κύπρο

Aκιντζί: Δεν είναι ρεαλιστικό να ονειρεύονται ότι θα αποτραβηχτεί η Τουρκία  από την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Τουρκία,

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει προκάλεσε πάλι με τις δηλώσεις του. O Τουρκοκύπριος ηγέτης  ανέφερε πως δύο πράγματα δεν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, να γίνουν μειονότητα ή ο 82ος νομός της Τουρκίας, και θέλουν να ζήσουν «είτε ισάξια κάτω από την ίδια δομή είτε κάτω από δύο χωριστές δομές» στη Κύπρο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι το Κυπριακό σήμερα είναι πιο δύσκολο απ’ ότι ήταν το 2004. Τότε, είπε, οι Τουρκοκύπριοι είπαν κατά 65% ναι και οι Ελληνοκύπριοι κατά 75% όχι. «Είναι αντικείμενο συζήτησης εάν σε μας σήμερα η ψήφος του ναι είναι ακόμα 65%. Το λέμε με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ γι’ αυτό».

Eπίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο

Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ειλικρινής όσον αφορά τον στόχο της λύσης, υποστήριξε ότι επειδή η τουρκοκυπρικαή πλευρά πίεσε συζητήθηκαν τα θέματα εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις και έγινε για πρώτη φορά μια πενταμερής σύνοδο για το Κυπριακό.

Ο βασικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, συνέχισε, ήταν να κόψουν όλους τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

«Αυτό δεν είναι δυνατόν. Το εξηγήσαμε. Και άλλοι προσπάθησαν να το εξηγήσουν». Δεν είναι ρεαλιστικό να ονειρεύονται ότι θα αποτραβηχτεί η Τουρκία από τα πάντα από την Κύπρο, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι είναι ωστόσο «εφικτό να υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου σε ένα λογικό επίπεδο.

Κι εμείς αυτό προτείναμε. Το είδαν όλοι όσοι ήταν στο τραπέζι αυτό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία συμπεριφέρθηκε λογικά, ρεαλιστικά. Ωστόσο η μαξιμαλιστική προσέγγιση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ δεν έδωσε ευκαιρία σε μια συμφωνία».

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ούτε η ΕΕ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Βρετανία κατηγόρησαν το ψευδοκράτος, για το ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

«Ήταν ξεκάθαρο ποιος εμπόδισε την λύση. Αλλά στις εκθέσεις που βγήκαν μετά αυτή η πραγματικότητα δεν καταγράφηκε». Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι ο διαμοιρασμός της ευθύνης εξίσου, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι αδικία για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τουρκοκυπριακή, λόγω του ότι από το 1963 οι Ε/κ διοικούν μόνοι τους την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά άρθρα