Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος και γερουσιαστής Σουλεϊμάν Κερίμοφ, για τον οποίο το Κρεμλίνο υποσχέθηκε ότι “θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του”, κρατείται σε αστυνομικό τμήμα στη νότια Γαλλία, αφού ανακρίθηκε επί 36 ώρες στο πλαίσιο μιας υπόθεσης φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για την υπόθεση αυτή, που είναι υπό διερεύνηση στη Νίκαια από τα τέλη του 2014, έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε έναν δικηγόρο της Κυανής Ακτής με ειδίκευση σε φορολογικά θέματα και σε δύο Ελβετούς επιχειρηματίες.
Ο Κερίμοφ προσήχθη το βράδυ της Δευτέρας, αφού αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Νίκαια. Αν και έχει στην κατοχή του διπλωματικό διαβατήριο, δεν το χρησιμοποίησε επειδή το ταξίδι αυτό γινόταν για ιδιωτικούς σκοπούς.
Η προσαγωγή του προκάλεσε την οργή των Ρώσων βουλευτών και την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου. Το γεγονός ότι είναι γερουσιαστής και Ρώσος πολίτης “εγγυώνται ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια (…) για να υπερασπιστούμε τα νομικά συμφέροντά του” είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στο Παρίσι διακοίνωση διαμαρτυρίας με αφορμή την κράτηση του Κερίμοφ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κόσιτσεφ.
Σύμφωνα με τον Κόσιτσεφ, χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε στο υπουργείο τον γάλλο επιτετραμμένο, από τον οποίο ζήτησε διευκρινίσεις για την κράτηση του Κερίμοφ το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου στην Νίκαια.
Στην διακοίνωση που επιδόθηκε στην γαλλική κυβέρνηση, αναφέρεται ότι «ο Κερίμοφ είναι βουλευτής και τυγχάνει ασυλίας από εξαναγκαστικές ενέργειες στην επικράτεια άλλων χωρών».
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας είπε από την πλευρά του ότι ο Κερίμοφ, “ως εκπρόσωπος ενός ξένου κράτους, χαίρει ασυλίας (…) μόνο για πράξεις που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του”.
Πρόσθεσε ότι ο δικαστής που ερευνά την υπόθεση θα κληθεί να αποφανθεί αν τα γεγονότα για τα οποία διώκεται σχετίζονται με τα καθήκοντά του ως γερουσιαστή και κατά συνέπεια αν καλύπτεται από την ασυλία του.
Ο Κερίμοφ φέρεται ότι, μέσω ενός αχυρανθρώπου, απέκτησε πολλά ακίνητα στο μαγευτικό Καπ ντ’ Αντίμπ μέσω διαδοχικών αγορών. Η ζημία για τις γαλλικές φορολογικές αρχές εκτιμάται ότι ανέρχεται σε “πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ”, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Αποκάλυψη κατά… τύχη
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τύχη, στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας που είχαν ξεκινήσει Γάλλοι αστυνομικοί, παραξενεμένοι από τις συνεχείς μετακινήσεις της γραμματέως του δικηγόρου Φιλίπ Κιαβερινί. Η γυναίκα πηγαινοερχόταν στην Κυανή Ακτή έχοντας επάνω της μεγάλα χρηματικά ποσά και η αστυνομία την υποπτευόταν για εμπόριο ναρκωτικών.
Ο Κερίμοφ αναμένεται να οδηγηθεί αργότερα ενώπιον δικαστή που θα του ασκήσει δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με το επιβαρυντικό στοιχείο της φοροδιαφυγής και της σύστασης και συμμορίας.
Εκπροσωπείται από δύο δικηγόρους, τους Νικίτα Σίτσοφ και Καμί Αερί. Ο ένας από αυτούς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει την υπόθεση “σε αυτό το στάδιο”.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η περιουσία του Κερίμοφ ανέρχεται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο 21ος πλουσιότερος Ρώσος. Περνάει αρκετό χρόνο στην Κυανή Ακτή και το 2006 τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα με μια Φεράρι στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια, υπέστη εγκαύματα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τον Σεπτέμβριο, η εφημερίδα Nice-Matin αποκάλυψε ότι είχε ξεκινήσει διαδικασία δέσμευσης μιας έπαυλης στο Καπ ντ’ Αντίμπ (η αξία της εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ) που φέρεται ότι ανήκε στον Κερίμοφ.
Ο Ελβετός επενδυτής Αλεξάντρ Στουντχάλτερ ανακοίνωσε τότε ότι είχε προσφύγει κατά της κατάσχεσης και διέψευσε ότι είναι ο “αχυράνθρωπος” του Ρώσου πολιτικού.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα ενός άλλου Ελβετού επιχειρηματία, του Φιλίπ Μποργκέτι. Ο δικηγόρος του, ο Φιλίπ Σουσί, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο πελάτης του έχει φοροδιαφύγει.
Ο Κερίμοφ, που κατάγεται από το Νταγκεστάν, ήταν μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας λιπασμάτων Uralkali και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νταγκεστάν Άνζι Μαχατσκάλα, για την οποία είχε δαπανήσει μεγάλα ποσά για να αγοράσει παίκτες όπως ο Καμερουνέζος Σαμουέλ Ετό’ο και ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Κάρλος.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει πουλήσει μεγάλο μέρος των μετοχών του και πλέον, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Polyus.
Έχει εκλεγεί βουλευτής με το εθνικιστικό κόμμα LDPR και σήμερα εκπροσωπεί το Νταγκεστάν στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.