Ιρανικά Μέσα κατηγορούν το Ισραήλ ότι με τις ευλογίες του Λευκού Οίκου προσεγγίζει τη Σαουδική Αραβία για να συγκροτήσουν μια αντιϊρανική συμμαχία. Να σημειωθεί ότι Ισραήλ και Σαουδική Αραβία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους, ωστόσο, θεωρούνται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.
“Ισραήλ και Σαουδική Αραβία βλέπουν την ολοένα αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή ως απειλή για την ύπαρξή τους”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ισραηλινοί και Σαουδάραβες έχουν μυστικές συναντήσεις εδώ και πέντε χρόνια, παρά την ανυπαρξία επίσημων διπλωματικών σχέσεων.
Ο 31χρονος Σαουδάραβας διάδοχος Μοχάμεντ, γιος του 81χρονου βασιλιά Σαλμάν, αντιμετωπίζεται ως “μεταρρυθμιστής” από κάποιους, υπάρχουν όμως και άλλοι που φοβούνται ότι είναι “ασταθής” εξαιτίας της απειρίας του.
Ο Ντάνιελ Σαπίρο, Αμερικανός Πρέσβης στο Ισραήλ μέχρι τον Ιανουάριο, έχει δηλώσει ότι ενώ οι Ισραηλινοί ενθαρρύνονται από τις ενέργειες του Σαουδάραβα διαδόχου, “είναι άπειρος, νέος και παρορμητικός, και στην περίπτωση του Λιβάνου υπάρχει η αίσθηση ότι ίσως επιθυμεί να βάλει το Ισραήλ να κάνει τη βρόμικη δουλειά”.
Ο Χασάν Χασάν, αρθρογράφος και ειδικός σε θέμα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ταχρίρ για τη Μεσανατολική Πολιτική, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είναι της άποψης ότι μια συμμαχία Ισραήλ με Σαουδική Αραβία τελικά θα ζημιώσει τους Σαουδάραβες και τις συμμαχίες τους. “Έχει νόημα σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά όχι στην εσωτερική πολιτική ή σε κοινωνικό επίπεδο”, δηλαδή στο πώς αυτή η συμμαχία θα γίνει αποδεκτή από τον λαό.
“Το παράδοξο είναι ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι θέλουν να αντιμετωπίσουν το Ιράν μέσω μιας συμμαχίας με το Ισραήλ”, αναφέρει ο ίδιος, κάτι που το θεωρεί κακή πολιτική. Λογικό να το θεωρεί “κακή πολιτική” διότι έτσι το Ισραήλ πλέον νομιμοποιείται στην περιοχή από τους ίδιους τους ηγέτες των Αράβων, κάτι που ενοχλεί όσους θεωρούν -έστω και βαθιά μέσα τους- ότι οι Άραβες πρέπει να ρίξουν τους Εβραίους στη θάλασσα.
Είναι εμφανές ότι υπό τον Πρίγκιπα Διάδοχο Μοχάμεντ, που θεωρείται φιλοδυτικός και φιλοτραμπικός, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα διακήρυξε ότι η Σαουδική Αραβία θα επιστρέψει στο “μετριοπαθές Ισλάμ”, πολλές δυτικές δυνάμεις που έβλεπαν μέχρι πρότινος επιφυλακτικά τη Σαουδική Αραβία, λόγω του εξτρεμιστικού Ισλάμ, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν.