Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα χέρια της τουρκικής MİT ο εκπρόσωπος των SDF Ταλάλ Σίλο – Τον ανακρίνουν για τα κουρδικά οχυρώματα

Στα χέρια της τουρκικής MİT ο εκπρόσωπος των SDF Ταλάλ Σίλο – Τον ανακρίνουν για τα κουρδικά οχυρώματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Εφρίν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Ταλάλ Σίλο, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι, Χαλέπι,

Ο εκπρόσωπος Τύπου των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Ταλάλ Σίλο, βρίσκεται στα χέρια της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας, MİT, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο Ταλάλ Σίλο φέρεται να “παραδόθηκε” τις προηγούμενες ημέρες στους ισλαμιστές μισθοφόρους των Τούρκων στη βορειοδυτική Συρία και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην τουρκική επαρχία Γκαζίαντεπ, στη νότια Τουρκία, όπου ανακρίνεται από τη MİT, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο ταξίαρχος Ταλάλ Σίλο εξαφανίστηκε πριν από αρκετές ημέρες, κάτω από περίεργες συνθήκες και κυκλοφορούν πολλές φήμες για την τύχη του.

Κάποιες υποστήριζαν ότι παραδόθηκε στην Τουρκία, άλλες ότι έχει αιχμαλωτιστεί. Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν ότι η εξαφάνιση του Σίλο είναι “το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε συνεργασία με μέλη της οικογένειάς του”.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την ανακοίνωση, ο Σίλο δεχόταν “πολλές πιέσεις και εκβιασμούς από το τουρκικό κράτος, μέχρι του σημείου να δέχεται απειλές για τα παιδιά του που βρίσκονται στην Τουρκία”.

Η βασική συνιστώσα των SDF είναι η κουρδική οργάνωση Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα.

Οι SDF στηρίζονται από τις ΗΠΑ και υπήρξαν η αιχμή του δόρατος για την ανακατάληψη της Ράκα, της “πρωτεύουσας” του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Σίλο ανακρίνεται από τη MİT σχετικά με τις αμυντικές θέσεις των YPG στον αυτόνομο κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη γωνία της βορειοδυτικής Συρίας, καθώς επίσης και για τον εξοπλισμό και τις συμμαχίες που έχει συνάψει η κουρδική οργάνωση.

Πέρσι η Τουρκία εισέβαλε στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, για να εμποδίσει την ένωση των εδαφών που ελέγχονται από τις YPG και επαναλαμβάνει τακτικά ότι σχεδιάζει μια επίθεση στην Εφρίν.

“Πρέπει να καθαρίσουμε την Εφρίν από τις τρομοκρατικές οργανώσεις” δήλωσε για μια ακόμη φορά την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιος είναι ο Ταλάλ Σίλο

Ο Ταλάλ Σίλο υπήρξε επικεφαλής της “Ταξιαρχίας των Σελτζούκων”, μιας ένοπλης οργάνωσης της βόρειας Συρίας που ιδρύθηκε το 2013.

Έδρα της οργάνωσης ήταν το κυρίως τουρκμένικο χωριό Αλ Ραΐ, πριν αυτό καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιανουάριο του 2014.

Όπως και οι άλλες τουρκμενικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, η “Ταξιαρχία των Σελτζούκων” υποστηρίχτηκε και εξοπλίστηκε από την Τουρκία.

Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή πρώην νομάδων που μετά τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έμειναν στα εδάφη της βόρειας Συρίας και του βόρειου Ιράκ. Η Τουρκία τους θεωρεί ομογενείς της.

Η “Ταξιαρχία των Σελτζούκων” άρχισε να χαλάει τις σχέσεις της με την Τουρκία όταν η Άγκυρα έδειξε σαφέστατη προτίμηση στην επίσης τουρκμενική ένοπλη οργάνωση “Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ”.

Τον Οκτώβριο του 2015 η “Ταξιαρχία των Σελτζούκων” εντάχθηκε στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και είναι η μοναδική τουρκμενική ένοπλη οργάνωση που συμμάχησε με τους Κούρδους. Ο -συνταγματάρχης τότε- Ταλάλ Σίλο εντάχθηκε στο επιτελείο των SDF ως εκπρόσωπός τους.

Ως μέλος των SDF, η “Ταξιαρχία των Σελτζούκων” καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία, την επιχείριση “Ασπίδα του Ευφράτη”, στα τέλη Αυγούστου 2016.

Ο Ταλάλ Σίλο, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι Κούρδος αλλά Τουρκμένος δημοκρατικός.

Σχετικά άρθρα