Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Ιράν προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το βράδυ της Κυριακής μια περιοχή πάνω στα σύνορα με το Ιράκ.
Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 415 νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες.
Καθώς πέφτει το σκοτάδι, οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επίσης το πρόβλημα των χιλιάδων άστεγων που θα κοιμηθούν για δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο.
Τα περισσότερα από τα θύματα έχουν αναφερθεί στο Ιράν: 407 νεκροί και 6.700 τραυματίες, όλοι τους στην επαρχία Κερμανσάχ που συνορεύει με το Ιράκ.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Βαγδάτη και σε πολλές ιρακινές επαρχίες αλλά μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνον οκτώ νεκροί και 336 τραυματίες σε όλη τη χώρα.
«Οι άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από σκηνές, νερό και τρόφιμα», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο στρατηγός Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί, επικεφαλής του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.
«Τα κτήρια που κατασκευάστηκαν πρόσφατα άντεξαν αλλά τα παλαιότερα, ιδίως τα πλίνθινα, καταστράφηκαν ολοσχερώς», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η επιχείρηση απομάκρυνσης των χαλασμάτων να ολοκληρωθεί πριν νυχτώσει.
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μεταδίδονται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πράγματι ότι πολλές πολυκατοικίες που χτίστηκαν σχετικά πρόσφατα δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Οι ιρανικές Αρχές δεν έδωσαν άδεια στο Γαλλικό Πρακτορείο και σε δημοσιογράφους άλλων ξένων μέσων ενημέρωσης να επισκεφθούν την περιοχή.
Το επίκεντρο του σεισμού των 7,3 βαθμών εντοπίστηκε κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων βόρεια του Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ, της πόλης που έχει πληγεί περισσότερο.
Μόνο στην πόλη αυτή των 85.000 κατοίκων έχουν αναφερθεί 280 νεκροί.
Νωρίς το πρωί οι διασώστες έβγαλαν ζωντανούς από τα συντρίμμια μια μητέρα με το μωρό της.
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο και τα μισά σχολεία της περιφέρειας έχουν υποστεί ζημιές.
Στη γειτονική περιφέρεια Νταλαχού πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim που επικαλείται δηλώσεις ενός τοπικού αξιωματούχου.
Στο Νταρμπαντιχάν, την κοινότητα του Ιράκ που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό, οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ένα φράγμα.
Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 150 μετασεισμοί και από αυτούς ο μεγαλύτερος ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Ρωσία, η Συρία, η Ελλάδα και ο ΟΗΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην Τεχεράνη.
Το Βερολίνο και τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρθηκαν επίσης να στείλουν βοήθεια στο Ιράν, εφόσον χρειαστεί.
Ανακοίνωση ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το σεισμό που έπληξε το Ιράν και το Ιράκ
“Εκφράζουμε τη βαθειά μας λύπη για τον τραγικό απολογισμό του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε το Ιράν και το Ιράκ τις βραδινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου”, αναφέρει στην ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
“Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τους φίλους λαούς και τις κυβερνήσεις του Ιράν και του Ιράκ, σε αυτές τις δύσκολες ώρες”.