Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιλντιρίμ ικέτεψε τον Πενς για “έλεος” στην Τουρκία – Η δίκη Ζαράμπ εφιάλτης του Ερντογάν

Ο Γιλντιρίμ ικέτεψε τον Πενς για “έλεος” στην Τουρκία – Η δίκη Ζαράμπ εφιάλτης του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λευκός Οίκος, Μάικ Πενς, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ρεζά Ζαράμπ - Ριζά Σαράφ, Σκάνδαλο, Τουρκία,

Να μην τινάξουν οι Αμερικανοί το ισλαμιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον αέρα ζήτησε, αλλά δεν ικέτεψε αρκετά για αυτό, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Ουάσιγκτον κατά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πενς.

Αν και η τουρκική προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίσει την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο ως “ισότιμη”, όπου οι Τούρκοι έθεσαν τα γνωστά τους παράπονα στον Λευκό Οίκο σε ό,τι αφορά την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και την υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας, στην πραγματικότητα οι Τούρκοι πήγαν να ζητήσουν να μην δικαστεί ο Ρεζά Ζαράμπ.

Η δίκη του τουρκοϊρανού επιχειρηματία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και το καθεστώς Ερντογάν τρέμει ότι οι αποκαλύψεις που θα γίνουν θα οδηγήσουν την τουρκική οικονομία και το ίδιο το καθεστώς σε κατάρρευση.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Στις 27 Νοεμβρίου η Τουρκία «τελειώνει»; – Πώς ο Ρεζά Ζαράμπ απειλεί να τινάξει την οικονομία στον αέρα

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, έντρομος από τον τυφώνα που έρχεται να σαρώσει τα πάντα στην Τουρκία, ισχυρίστηκε στον Μάικ Πενς ότι τα στοιχεία στην επικείμενη δίκη του Ρεζά Ζαράμπ έχουν αποκτηθεί μέσω παράνομων μεθόδων, γεγονός που καθιστά έκνομη τη δίκη καθεαυτή.

Η Τουρκία έχει μια εμφανή δυσκολία να κατανοήσει, να αντιληφθεί, να αποδεχτεί, ότι η αμερικανική Κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στην αμερικανική Δικαιοσύνη. Προφανώς και σε ημιτυραννικά καθεστώτα όπως της Άγκυρας ο διαχωρισμός των εξουσιών δεν υφίσταται, στις ΗΠΑ όμως όχι απλώς ισχύει αλλά βλέπουμε λειτουργούς της Δικαιοσύνης να κουνάνε το δάχτυλο και στον Αμερικανό Πρόεδρο. Αυτά δεν τα καταλαβαίνουν οι Τούρκοι.

Όπως γράφει ο Χασάν Τσεμάλ (Hasan Cemal) στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24, ο Ρεζά Ζαράμπ στοιχειώνει το Προεδρικό Παλάτι σαν φάντασμα και προσθέτει ότι οι πολιτικές και οικονομικές προσδοκίες χειροτερεύουν καθημερινά για τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η δίκη θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη την 27η Νοεμβρίου καθώς και ότι ο Ερντογάν μαζί με τους βοηθούς του φοβούνται ότι τα ηχογραφημένα αρχεία που ήρθαν στο φως κατά την έρευνα της 17ης-25ης Δεκεμβρίου (2013) θα περιληφθούν στην ατζέντα.

Ο ίδιος τονίζει ότι η κρατική τράπεζα Halkbank είναι πιθανό να “κτυπηθεί” με ένα βαρύ πρόστιμο, το οποίο μπορεί να βλάψει όλο το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας και καταλήγει ότι ο Ερντογάν οδηγεί ολόκληρη την Τουρκία στο χάος.

Τον Μάρτιο του 2016, οι αμερικανικές Αρχές συνέλαβαν τον Ρεζά Ζαράμπ όταν έφτασε στο Μαϊάμι για οικογενειακές διακοπές.

Ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Ζαράμπ, ο αναπληρωτής διευθυντής της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα συνελήφθη επίσης και φυλακίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν ο Ζαράμπ, όπως διαρρέεται στον αμερικανικό Τύπο, συνεργαστεί με τους εισαγγελείς και τους δώσει πληροφορίες που εμπλέκουν την Halkbank, άλλες τουρκικές τράπεζες, γραφειοκράτες και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν και του στενού κύκλου του, η υπόθεση αυτή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τεράστιους πολιτικούς και οικονομικούς σεισμούς.

Οι διμερείς εντάσεις γύρω από την υπόθεση είναι πιθανόν επίσης να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με ολέθρια αποτελέσματα στην τουρκική οικονομία και το εθνικό της νόμισμα.

Σχετικά άρθρα