Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σθεναρή στάση απέναντι στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σθεναρή στάση απέναντι στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη,

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να τηρηθεί σθεναρή στάση απέναντι στο Ιράν σχετικά με τις ενέργειές του στην περιοχή και απέναντι στο πρόγραμμά ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Al-Etihad.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σταθεροί με το Ιράν για τις δραστηριότητές του στην περιοχή και στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων», τόνισε ο κ. Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε 24ωρη επίσκεψη στα ΗΑΕ, την πρώτη που πραγματοποιεί στην Μέση Ανατολή ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν οξύνθηκαν το Σάββατο έπειτα από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν, εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ.

Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το αεροδρόμιο της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

Το Ριάντ επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του να απαντήσει «με κατάλληλο τρόπο».

«Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε περιφερειακή ειρήνη και υπεύθυνους φορείς στην περιοχή που να εργάζονται για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ανοίγοντας ένα επιπλέον μέτωπο το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η κλιμάκωση των εντάσεων και η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, η οποία τελεί υπό αμφισβήτηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σημείωσε ότι «σήμερα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από αυτή τη συμφωνία που επιτρέπει την πλαισίωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας, επισήμανε ότι «η απουσία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου επέτρεψε σε αυτή τη χώρα να αναπτύξει τις πυρηνικές δυνατότητές της» και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να μην κάνει το ίδιο λάθος».

Σχετικά άρθρα